Agenda

O. H. Hemelvaart _ LIVE STREAMING Artiestenmis - Peter Maus, orgel & zang - Tom Johnson, viool & zang - Govaart Haché, zang

Datum: 13-05-2021 11:30:00
Details:
    
 
 

Peter, Tom en Govaart. Organist, violist, pianist. Maar ook alledrie professioneel begeesterd door de stem. Drie muzikanten met een groot hart voor verschillende stijlen. Peter en Govaart zingen en spelen samen in het Zangerscollectief. Govaart en Tom vormen een vast duo piano-viool.U hoort hen tijdens deze artiestenmis in duo, solo, als Gregoriaans ensemble en baroktrio orgel, viool en zang.

Peter Maus begon al jong met pianospelen en was zanger in het Antwerps Kathedraalkoor. Later ruilde hij de piano in voor het orgel. Hij haalde zijn 'Masterdiploma Orgel' aan het Leuvense Lemmensinstituut bij Reitze Smits en Peter Pieters.
 
De passie voor koorzang loopt als een rode draad door zijn leven. Na het Kathedraalkoor volgden de grote Lemmenskoren onder leiding van Kurt Bikkembergs. Bij het Kamerkoor o.l.v. Erik Van Nevel werd een en ander flink aangewakkerd.  Hij begon zelf te dirigeren bij de Koristen van Keizersberg in Leuven, een mannenkoor verbonden aan de benedictijnenabdij, en in 2010 werd hij assistent van Paul Dinneweth in het Antwerps oratoriumkoor deCHORALE. Peter geeft les aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (eartraining) en aan de! KUNSTHUMANIORA in Antwerpen en Wilrijk (koorleiding, algemene muziekleer en begeleiding). 
Buiten de lesuren zingt hij in het Zangerscollectief, een groep van tien mensen die hun passie voor muziek en samenzang delen met elkaar en met hun publiek. Met de vzw ZaterdagZondag werkt hij aan verschillende projecten rond pop-upkoren, waaronder het intussen bekende ‘In Koor’. 
Als organist heeft hij een voorkeur voor het symfonische repertoire uit de 19e en 20e eeuw, en ook voor de vaak wat verwaarloosde orgels uit dezelfde stijlperiode. Daarover schreef hij al meerdere bijdragen in 'Orgelkunst', het Vlaams tijdschrift voor orgelcultuur. Jazzpianist Jef Neve nodigde hem uit om zijn compositie voor het orgel van BOZAR Brussel te creëren in 2019. De opname van dit concert werd nadien uitgezonden op Radio Klara.

Tom Johnson (°1988) heeft van jongs af aan de muziekmicrobe te pakken. Op 18 jarige leeftijd beslist hij om viool te studeren aan het Conservatorium van Antwerpen. Tijdens deze opleiding wordt hij begeleid door Guido de Neve die hem mee vormt tot de muzikant die hij vandaag is. 

Dankzij de koorprojecten in deze opleiding ontstaat er een grote liefde voor vocale muziek. Tom gaat zelf zingen in koren en aan de slag als dirigent. Hij wordt in dit parcours bijgestaan door Geert Hendrix en Luc Anthonis die hem de kneepjes van het dirigeren leren. In 2017 behaalt hij in Antwerpen zijn Master diploma met grote onderscheiding. 
In september 2011 start hij met les geven aan de SAMWD Lier en de Antwerpse academies, hier geeft hij onder andere het vak samenzang. Sinds dan begint Tom zich te verdiepen in kinder-en jeugdkoordirectie. Ook zijn masteronderzoek sluit hier nauw bij aan. Vandaag geeft hij nog steeds les aan deze academie die vocale muziek hoog in het vaandel draagt. Hij dirigeert er 4 groepen: 2 kinderkoren, 1 knapenkoor en 1 volwassenkoor. Ook is hij één van de docenten koordirectie van de academie. 

In de academie van Borgerhout geeft hij vioolles.

Govaart Haché (1984, Schoten) vangt zijn muziekstudies aan in de muziekacademie van Ekeren. Aan het Lemmensinstituut te Leuven wordt hij gediplomeerd pianist bij Alan Weiss en Johan Lybeert. Hij behaalt tevens zijn diploma zang met Lieve Jansen en Godfried Van de Vyvere als vocale inspiratiebronnen.
Dankzij de logopediste Livia Cuypers komt hij in contact met de methode van Lichtenberg.In 2009 volgt hij zanglessen bij Tom Krause in Salzburg aan de Sommerakademie. Deze zanglessen blijken enorm waardevol. Jard Van Nes en Alberto Terdoest geven Govaart zangvleugels;
Govaart geeft graag les. Hij geeft zangles in de academies van Borgerhout en Berchem. De academie van Ekeren rekent op zijn begeleidingstalent. 

Hij zingt freelance als solist en korist. Capilla Flamenca is een dankbaar hoofstuk in zijn vocaal leven. Als kers op de taart de opname met muziek van Willaert. Pluto Ensemble, Bachplus, Kamerkoor Pantarhei, Currende, Vocem Flentium, Ex tempore en het Zangerscollectief bieden hem intense, muzikale momenten. Vorig jaar zong hij in samenwerking met The Antwerp Baroque Orchestra de solocantate ‘Vergnügte Ruh’ van Johann Sebastian Bach.

Momenteel wordt hij vocaal gecoacht door Gary Jankowski en Annelies Van Gramberen.Dankzij een open mind bezorgen zij hem veel zangvreugde. Ann Rodiger geeft Govaart een kijk in de wereld van Alexandertechniek en zorgt voor de ultieme samensmelting van de technische en holistische benaderingen tijdens studeren en beleven van muziek. 
De combinatie pianist-zanger maakt van hem een gegeerd liedbegeleider. Verschillende koren kunnen rekenen op zijn flexibele muzikaliteit.Hij vormt een vast duo piano-viool met zijn man Tom Johnson. Zij delen hetzelfde doel in het delen van muziek en muzikale belevingen.

De evolutie van zanger maakt van Govaart een betere pianist. Hij gebruikt hetzelfde instrument: zijn lichaam. Als pianist worden zijn stembanden vervangen door de snaren van de piano.

 

 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?