Agenda

Live streaming Artiestenmis Hoogfeest van PASEN - Cristel en Griet De Meulder, sopranen - Erwin Van Bogaert, orgel

Datum: 04-04-2021 11:30:00
Details:

 

Let op : de muziek begint een kwartier vóór de mis met het concerto van Bach, dus u kunt al inloggen om 11u15 door te klikken op deze link : https://youtu.be/jJWdWl9g0Ac

Cristel De Meulder - www.sopraan.eu
behaalde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen de Eerste Prijs Kamermuziek en het Hoger Diploma voor Zang. Aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel behaalde ze haar Meestergraad. Zij heeft zich gespecialiseerd in klankgeoriënteerd zingen bij Lut Lemmens en Ingrid Voermans (NL) van het “Lichtenberger Institut für Gesang und Instrumentalspiel” (D). Cristel De Meulder geeft les aan de Academie voor Muziek en Woord van Hemiksem (Antwerpen). Zij is de stichter/dirigent van het damesensemble ‘Voces Aequales’ en dirigent van het Illuciakoor uit Puurs.
Haar repertoire omvat een ruime waaier : oratoria, cantates, passies, orkestmissen, kamermuziek en het klassieke religieuze repertoire voor alle gelegenheden. 
Haar medewerking als soliste wordt geregeld gevraagd voor diverse projecten van oude tot hedendaagse muziek en dit niet alleen in eigen land maar ook in vele Europese landen. 
Als lid van het Currende Consort o.l.v. Erik Van Nevel trad zij meermaals solistisch op. 
Geregeld verleent zij haar medewerking aan het hedendaagse ensemble ‘Aquarius’ o.l.v. Marc De Smet. Zij creëerde mee de kanate en opera ‘Aquarius’ van Karel Goeyvaerts en ‘Treurlied om Kayano’ op tekst van Marcel Pira, getoonzet door Noor Sommereyns. Met deze productie ging zij in november 2007 naar Japan (o.a. Osaka, Nagasaki, Hiroshima, Tokyo)
Haar voorkeur gaat ook uit naar het romantische profane en geestelijke Vlaamse repertoire met werken voor solozang met begeleiding van orgel, harmonium of piano.
Met de organist/clavecinist Jan Van Mol musiceert zij sinds 1995. Hun programma’s voor orgel en zang worden reeds vele jaren fel gewaardeerd over heel Europa, de Fillippijnen (‘Bamboo Organ Festival’ te Las Piñas), in Zuid-Amerika en Azië.
Als duo hebben zij 4 cd’s uitgebracht met grote bijval : ‘Exsultate, Jubilate’ (Famous Sacred Songs),  ‘Tota Pulchra Es’ (Vlaamse religieuze melodieën), ‘Cantio Sacra’(kleine solokantates met concerterend orgel) , ‘Ieder jaar komt Kerstmis weer’ (Vlaamse Kerstliederen) en  ‘Laudate Dominum’ (Famous Sacred Songs II).
In 1998 richtten zij de vzw Calcant (www.calcant.be) op. Naast de boeiende orgelprojecten is er een grote vocale inbreng.
Samen met de Nederlandse pianist/organist Ad van Sleuwen hebben zij een programma met originele muziek voor zang, harmonium en piano.
Cristel De Meulder werkt nauw samen met de Internationale Vriendenkring Anton van Wilderode (www.antonvanwilderodeinternationaal.be). Met de dichteres Beatrijs Van Craenenbroeck heeft zij een programma met poëzie begeleid door piano of gitaar. Zij heeft ook een programma met begeleiding van kanklès. Hiervoor werkt zij samen met de Litouwse muzikante Kristina Kuprytè.
Cristel De Meulder is artistiek leider over het Artiestenfonds dat werkzaam is in de St.-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. (www.artiestenfonds.be). Zij werkt mee aan de programmatie van de Feugère-orgelconcerten in de St.-Martinuskerk te Kontich.
Vrijblijvend inlichtingen : info@sopraan.eu – 0495/54.29.31

Griet De Meulder grietdemeulder@hotmail.com

Deze Antwerpse sopraan groeide op in een zeer muzikale familie en behaalde haar diploma’s aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Ze zette haar eerste stap- pen op het podium in het kinderkoor van de Vlaamse Opera en het Primaverakoor o.l.v. haar moeder.
Ze verleende haar medewerking aan ontelbare concerten in binnen- en buitenland, en was als soliste ook regelmatig te horen in o.a. de Mariavespers van Cl. Monteverdi, de passies en het Magni cat van J. S. Bach, in Requiems van W. A. Mozart, G. Fauré, J. Brahms, M. Duru é, het Gloria en Magni cat van A. Vivaldi, Die Jahreszeiten en Die Schöpfung van J. Haydn, natuurlijk ook de Messiah van G.F. Händel en concertmissen van J. S. Bach en W. A. Mozart. Griet concerteerde met veel bekende gezelschappen zoals Ex Tempore o.l.v. Fl. Heyerick, Il Fondamento o.l.v. P. Dombrecht, Kathedraalkoor Brussel o.l.v. E. Van Nevel, Thesaurus Musicus o.l.v. K. Cooremans, Anima Eterna o.l.v. J. Van Immerseel, Musiqua Antiqua o.l.v. R. Goebel en vele anderen.
Als soliste is zij gevoelig voor het intiemere genre zoals lied. Ze werkt samen met pianist Maurice Peeters, die visueel gehandicapt is, en geeft eveneens recitals.
Griet De Meulder is sopraan van het vocaal kwartet La Paseggiata, dat aperitiefconcerten, vernissages enz. opluistert. Maar ook het koorleven vindt ze belangrijk. Ze deed zelf veel ervaring op als koriste en soliste bij talrijke koren in heel het land. Ze verleende haar medewerking aan grote koorprojecten en is zeer thuis in de koorliteratuur. Ze deed ook bekwaamheidsproef voor koordirectie.
Sinds kort stelt ze projectmatig een kinderkoor, jongerenkoor, dameskoor of gemengd koor samen onder de naam Gioia della musica. Ofwel dirigeert ze zelf, ofwel staan zangers ten dienste van andere dirigenten.
Griet De Meulder probeert bovenal iedereen die graag zingt, klank- en lichaamsbewust te laten zingen op een positieve en vreugdevolle manier. 


Erwin Van Bogaert was gedurende 26 jaar titularis-organist aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Sint-Niklaas, en had tot 31 oktober 2011 

deze functie in de dekanale Sint-Martinuskerk van Beveren. Hij was leraar orgel aan de Muziekacademies van Berchem, Geraardsbergen
en Sint-Niklaas. Als titularis-organist was hij verantwoordelijk voor de muzikale inbreng in de liturgie. 
Niet alleen met een gevarieerd repertorium voor de gewone zondagen, maar ook in de zeer verzorgde missen op en rond de Hoogdagen.
Hij uit zijn veelzijdige muzikale interesses in verschillende ensembles.  

Hij geeft concerten in binnen- en buitenland. Vooral in Frankrijk is hij regelmatig te gast in diverse orgelcycli en festivals. O.a. Bordeaux, 
Le Havre, Ourscamp, Cherbourg, Lille, Parijs 
in juli 2016 heeft hij meegewerkt aan een concertreis in de Haute Savoie, met Groupe Vocal Arthur Honegger, o.l.v. Jean Legoupil, waar 
hij instond voor de koorbegeleiding en een aantal orgelsolo’s. 
Hij heeft in de loop van de jaren een aantal cd’s opgenomen met verschillende muzikanten, in verschillende kerken, o.a. de kathedraal van Le Havre (F), de kerk van Dudelange (G.-H. Luxemburg) de Sint-Jozefskerk in Gent. U vindt al deze cd’s vermeld op de website, waar ook muziekfragmenten te 
beluisteren zijn. 
In 2003 speelde hij in de orgelcyclus in Kortrijk, waar hij “Inzicht in zich(t)” van Bernard Baert creëerde. Hij kreeg daarvoor de publieksprijs. In 2007 speelde hij weer in deze orgelcyclus en kreeg de prijs van de jury voor zijn vertolking van een keuzewerk van Buxtehude, componist van het jaar.
En ook in 2011 is hij in de prijzen gevallen : de prijs van het publiek (ex-aequo) voor de samenstelling van zijn programma, en de prijs van de jury voor de vertolking van het opgelegd werk “Piccolo Fantasia su un motivo di Franz Liszt” van Wilfried Westerlinck. 

In september 2013 speelde hij een programma met saxofoniste Katrijn Aper, waarvoor hij (ex-aequo) weer de publieksprijs kreeg voor de samenstelling van hun programma.

Op 3 december 2016 heeft hij een concert gegeven  in de Notre Dame van Parijs. Maar ook het lichtere genre is hem niet vreemd : van 2008 tot 2012 was hij repetitor bij het Muziektheatergezelschap in Goes (NL). In de zomer van 2016 werkte hij ook mee aan een musical in Goes met als titel “Moulin Rouge”. In de zomer van 2017 was hij van de partij bij 
een openluchtspektakel in Goes. Gedurende verschillende jaren heeft hij opgetreden samen met Sarah Bernolet, zang en teksten, en Karel Adams, accordeon, met een programma over 
het leven van Edith Piaf. Hij had onlangs ook nog een project met muziek van Kurt Weill, samen met de zangeres Kim Meyns. 

In april 2017 heeft hij samen met Katrijn Aper een CD opgenomen met orgel en saxofoon in Le Havre (Two Winds Forever)
Hij is een veelgevraagd begeleider van verschillende koren, en ook solisten doen dikwijls beroep op hem.

 

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?