Agenda

Dagmar Robben, hobo & Michaël De Geest, orgel i.s.m. Calcant vzw

Datum: 05-06-2016 11:30:00
Details:

 

                  

Dagmar Robben – Hobo

Dagmar Robben (°1989) startte haar hobostudies aan de Stedelijke academie voor Muziek, Woord en Dans van Deinze bij Ann Van Lancker. In 2012 behaalde ze het diploma 'Master in de Uitvoerende Muziek' voor hobo aan het Conservatorium van Gent bij Bram Nolf met grote onderscheiding. Dagmar speelt ook althobo, barokhobo en oboe da caccia. Ze vervolmaakte zich in barokhobo bij Stefaan Verdegem. In 2011 volgde ze een cursus barokhobo bij Alfredo Bernardini en Antoine Torunczyk tijdens het Musica Antica festival in Urbino (Italië). Dagmar volgde masterclasses bij Albrecht Mayer (hobo) en Dimitri Mestdag (althobo).

Dagmar deed haar eerste orkestervaring op in de Koninklijke harmonie van Kruishoutem. Verdere orkestervaring deed ze o.a. op in het JeMOO (Jeugd- en muziek orkest Oost-Vlaanderen), het Apollo Symfonic Orchestra (beiden onder leiding van Geert Soenen), Brabelio (dirigent: Wim Brabants), het Symfonieorkest conservatoria Gent Tilburg Maastricht (onder leiding van Michel Tabachnik) en het orkest samengesteld uit studenten van het conservatorium Gent en van het Spectra Ensemble (onder leiding van Marrit Strindlund). Als soliste speelde Dagmar samen met Brabelio, met het orkest van het conservatorium Gent en met Querceto (onder leiding van William Spittael) in Eeklo. In kamermuziekverband speelt ze regelmatig samen met organist Michael De Geest en is ze lid van het nieuw opgerichte orkest Lumen Symphonicum en van de ensembles La Chapelle Sauvage en Fuga Temporis. 

Michael De Geest – Orgel

Michael De Geest werd in 1982 geboren in Eeklo. Hij is de zoon van Edward De Geest, organist-titularis van de Gentse Sint-Baafskathedraal. In zijn geboortestad voltooide Michael de richting Wetenschappen-Wiskunde aan het Sint-Vincentiuscollege en behaalde hij het eindgetuigschrift voor orgel en piano aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord (in de klas piano van zijn moeder Monique Lanszweert en in de klas orgel van Dirk Bruggeman). Ook ontving hij de Bijzondere Prijs en de Oorkonde van de Stad Eeklo voor beide disciplines. In zijn jeugd was Michael koorlid van de Schola Cantorum van de Sint-Baafskathedraal in Gent.

Het was zijn interesse voor wiskunde en informatica die hem naar de Universiteit Gent dreef, waar hij in 2004 afstudeerde als licentiaat informatica. Tussen zijn professioneel informaticawerk door studeerde Michael orgel bij Ignace Michiels aan het Gentse Conservatorium, waar hij in 2009 het bachelor diploma van uitvoerend musicus behaalde. Enkele van zijn inspirerende docenten waren Daniel Gistelinck (harmonie en contrapunt), Marc Michael De Smet (koor en kamermuziek) en Hans Lamal (improvisatie).

Michael specialiseerde zich in de barokke orgelmuziek bij de Luikse organist Serge Schoonbroodt. Hij volgde masterclasses orgel bij Helga Schauerte in Eckenhagen (Duitsland) en bij barokspecialist Liuwe Tamminga in Urbino (Italië) tijdens het festival ‘Musica Antica’. Michael was ook meer dan tien jaar organist van de Gentse Sint-Jacobskerk.

In kamermuziekverband speelt Michael samen met hoboïste Dagmar Robben, tevens zijn echtgenote. Hij is ook lid van het ensemble Fuga Temporis.

In januari 2010 werd Michael aangesteld als organist van de Gentse Sint-Niklaaskerk, waar hij sinds 2011 ook instaat voor de organisatie van thematische orgelconcerten waaronder hommages aan verschillende barokcomponisten. Vanuit deze indrukwekkende kerk met zijn prachtige barokke Flentrop orgel blijft Michael zich verder toeleggen op de barokmuziek, met een groot hart voor het orgelwerk van componisten als Buxtehude, Böhm, Frescobaldi, Couperin en uiteraard Bach.

Michael is voorzitter van het gloednieuw professioneel orkest Lumen Symphonicum dat onder de artistieke leiding staat van zijn broer David De Geest. Als première-concerten werden op 27 en 29 april laatstleden Mozarts Jupitersymfonie en 21ste Pianoconcerto uitgevoerd in het CC Scharpoord Knokke en het Brussels Conservatorium i.s.m. pianist Daniel Blumenthal.

www.michaeldegeest.be / www.lumensymphonicum.be


Toccata 1           Johann Kaspar Kerll (1627-1693)
Canzona Quarta uit Secondo libro di toccate    
                        Girolamo Frescobaldi (1583-1643)

BIJ HET BEGIN VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Sinfonia “Adagio Assai” uit Cantate
“Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen” (BWV 12)                
                     Johann Sebastian Bach (1685-1750) 

NA DE 1ste LEZING
Sinfonia “Adagio Assai” uit Cantate
“Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen” (BWV 12)        
                    Johann Sebastian Bach (1685-1750)

NA DE 2de LEZING
Sinfonia “Adagio” uit Cantate
“Ich steh mit einem Fuß im Grabe” (BWV 156)        
                   Johann Sebastian Bach (1685-1750)

TIJDENS DE OFFERANDE
Uit Sonata in F (HWV 363a) 1. Adagio - 2. Allegro
                    Georg Friedrich Händel (1685-1759)

TIJDENS DE COMMUNIE
Uit Sonata in F (HWV 363a) 3. Adagio - 4. Bourrée anglaise 5. Menuet      
                     Georg Friedrich Händel (1685-1759)

BIJ HET EINDE VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Allemande en Giga in A          Jean-Baptist Loeillet (1680-1730)

 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?