Agenda

Audite Silete o.l.v. Jean Marie Gryson uit Veurne

Datum: 17-04-2016 11:30:00
Details:

Audite Silete, kooropgericht in 2008 door Jean Marie Gryson.  Hij wil zich vooral focussen op de heldere klank van de renaissancemuziek.
Deze muziek, met zijn transparante harmonieën en een polyfonisch spel van samenvloeiende melodieën, vormt de oervorm van alle latere muziek.

Het is verder de bedoeling om met onze mogelijkheden een balans te vinden tussen optimale kwaliteit en intens plezier. Concreet betekent dit: goeie koormuziek op een degelijk niveau tot leven brengen en er zodoende zelf plezier aan beleven.
Met zijn eigen aanpak wil de dirigent niet enkel de zangers deze muziek laten zingen, maar ze ook informeren over de historiek van de muziek, hoe deze in elkaar zit en hoe ze dient te klinken. Door stemvorming werkt de dirigent vooral aan de “koortoon”.
Zo maken we van de repetities een aangenaam en tevens leerrijk totaalgebeuren. Omdat onze muziek het best tot z’n recht komt in een ruimte met een goeie akoestiek, zoeken we deze “akoestisch-meezingende” ruimten op. Zo zongen we al in de drie Romaanse zusterabdijen in Zuid-Frankrijk: Sénanque, Sylvacane en Le Thoronet. Deze drie abdijkerken zijn geroemd voor de beste akoestiek ter wereld.
Ook in eigen streek gaan we regelmatig onze renaissancemissen van Hassler en Palestrina ten gehore brengen. We denken aan Oostvleteren, Lissewege, Brugge, Grimbergen en Affligem…

Jean Marie Gryson, dirigent
Studeerde piano bij Claude Coppens aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. Was leraar muzikale opvoeding en esthetica aan het Annuntiata instituut te Veurne.  Hij volgde orgel bij Chris Dubois en volgde verschillende cursussen en masterclasses voor koordirectie bij Sigiswald Kuijken, Michael Scheck, Juliaan Wilmots, Herman Roelstraete e.a.

BIJ HET BEGIN VAN DE EUCHARISTIEVIERING
O Bone Jesu                    Marco Antonio Ingegneri

KYRIË & GLORIA 
Missa Secunda                          Hans Leo Hassler

NA DE 1ste LEZING
In te Domine Speravi                  Hans Leo Hassler 

NA DE 2DE LEZING
Ach Herr, ich bin nicht wert            Melchior Franck

TIJDENS DE OFFERANDE
O Crux Ave           Giovanni Pierluigi Da Palestrina

SANTUS
Missa Secunda                           Hans Leo Hassler 

ONZE VADER                               Maurice Duruflé

AGNUS DEI
Missa Secunda                          Hans Leo Hassler

TIJDENS DE COMMUNIE
Ave Maria                                    Jacques Arcadelt

BIJ HET EINDE VAN DE EUCHARISTIEVIERING
O Jesu Christe                           Jan Van Berchem

 

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?