Agenda

Ernest Maes, hoorn - Jan Van Mol, orgel

Datum: 13-03-2016 11:30:00
Details:

Ernest Maes behoort tot die generatie musici – pedagogen die een ongehoorde activiteit ten toon spreiden met een enthousiasme dat bewondering én verbazing wekt. De sonore stem van Ernest schalde in de gangen van tal van muziekscholen verspreid over drie provincies. Les geven met volle overgave en tegelijkertijd solist – hoornist zijn bij de Antwerpse Filharmonie: daarbij bleef het niet.

Ernest had ook een briljante carrière als solist, ook internationaal, én als dirigent. Want hij studeerde niet alleen af voor hoorn, ook compositie en orkestdirectie nam hij er bij. Hij dirigeerde zowel het grote Opera als Symfonisch repertorium en had veel aandacht voor Jeugdorkesten van eigen bodem.

Ook vandaag is Ernest Maes niet van zijn instrument weg te slaan. http://www.ernestmaes.be/Biografie.html 

JAN VAN MOL studeerde voornamelijk aan het Antwerps Conservatorium, maar ook aan het Lemmensinstituut en het Conservatorium van Gent.
Als organist behaalde hij verschillende nationale onderscheidingen: A. Paepen, Verrept- Brouwers, A. Rutzky. Hij was laureaat in de Internationale Orgelwedstrijd van Avila.
Hij concerteerde, vooral als organist, in vrijwel alle landen van Oost- en West-Europa en daarbuiten: België - Nederland - Duitsland - Zweden - Frankrijk - Spanje - Portugal - Italië - Voormalige DDR - Polen - Oostenrijk - Bulgarije - Slovenië - Bosnië - Engeland - Ierland - Luxemburg - Zwitserland - Schotland - Denemarken - Finland -Zuid-Afrika - Filippijnen - Rusland - Brazilië.
Naast het orgel bespeelt hij het klavecimbel en hij was één van de eersten om het authentieke harmoniumspel te herontdekken.
Hij publiceerde talrijke artikels over het orgel en geeft orgelmuziek uit.
Jan Van Mol was leraar aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen en is organist-titularis van de Sint-Pauluskerk van Antwerpen. Daar bespeelt hij het historische orgel, misschien het belangrijkste oude instrument uit de Zuidelijke Nederlanden.
Hij geeft voordrachten in het kader van verschillende verenigingen voor cultuurspreiding: Amarant (Gent), Arcademia (Brugge), Davidsfonds (Leuven).
Als stichter en bezieler van Calcant, Antwerpse Orgelvereniging, nam hij talloze initiatieven (orgelconcerten, -reizen, -wandelingen...) waarmee hij het orgel dichter bij het publiek wil brengen.
Hij werd in 2005 te Parijs opgenomen in de "Société académique Arts - Sciences - Lettres".   http://www.janvanmol.be 
 

BIJ HET BEGIN VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Trumpet voluntary                              John Stanley

NA DE 1ste LEZING
Wiegenlied op. 69 nr. 1                      B. Ed. Müller

NA DE 2de LEZING
Romance                                            Ernest Maes

TIJDENS DE OFFERANDE
Nun danket alle Gott                    Christian G. Tag

TIJDENS DE COMMUNIE
Larghetto uit Sonate in Es                Franz Danzig

BIJ HET EINDE VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Auf Flügeln des Gesanges        Felix Mendelssohn

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?