Agenda

Dameskoor Camerata Ostendia

Datum: 21-02-2016 11:30:00
Details:

 

Camerata Ostendia is een dameskoor uit Oostende, opgericht in 1982 dat onder het dirigentschap van Hans Helsen een nieuwe dynamische wending heeft genomen. Het koor ambieert een werking op een beter amateurniveau, dat zich steeds omringd weet door professionele muzikanten. Het koor is ontstaan uit de korengroep Ter Duinenkantorij – De Muzeschuit, opgericht door Fam. Schollaert in 1970. Veel koorleden hebben als kind via deze korenfamilie kennis gemaakt muziek en hebben zo hun eerste stappen gezet om later uit te groeien tot professionele muzikanten: Tomas Baeté, Elisabeth Schollaert, Nele Dufait, Dirk Vandaele, Marleen Vandaele, Hans Vandaele…

Het koor werd achtereenvolgens gedirigeerd door Mia Cops, Elisabeth Schollaert, Philippe Benoit, Koenraad Hinnekint, Dieter Staelens, Reinhard Andries, Dieter Staelens, Jeroen Keymeulen , Koen Vits en Hans Helsen.

Hans Helsen studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven. Daar voltooide hij de opleidingen muziekpedagogie, compositie in deklas van Jeroen D’hoe en de specifieke lerarenopleiding voor muziek. Momenteel studeert hij klassieke zang in de klas van Marina Smolders. De combinatie van alle voorgenoemde disciplines geeft hem de kans om zich te ontplooien op alle vlakken.

Beroepsmatig probeert Hans een evenwicht te vinden tussen les geven, componeren en optreden, en dit vanuit de overtuiging dat deze verschillende dingen elkaar aanvullen. Hij schreef reeds composities voor vele verschillende en uiteenlopende bezettingen, maar legt de focus op vocale muziek. Hij kreeg de kans om te componeren voor koren zoals de Capella Di Voce en het Brussels Kathedraalkoor. Ook maakte hij orkestraties van de muziek van Jeroen D’hoe voor de musical hART(Herent). Hij componeerde alle liederen voor het project Pluis het uit, een project van Koor&Stem voor het vak muzische vorming voor de tweede graad van het lager onderwijs. Hans won de Koor&Stem compositiewedstrijd in 2011 met het werk Parafrasie Paranoica. In 2014 won hij de European Award for Choral Composers met zijn Missa Brevis. Zijn muziek is uitgegeven bij muziekuitgeverij Euprint en bij Koor&Stem.

Als zanger is Hans actief in onder andere Capella di Voce, Jeugdkoor Waelrant, Laudantes Consort, Currende, Chamber Choir of Europe en Vocem Flentium. Verder zong hij drie jaar lang in het internationale EuroChoir, en verleende zijn medewerking aan projecten onder leiding van diverse dirigenten in binnen- en buitenland . Als leraar verbonden aan de Stedelijke academie voor Muziek, Woord en Dans te Lier, deKunstAcademie te Knokke-Heist en het Leuvense Lemmensinstituut. Als onderzoeksmedewerker werkte hij aan LUCA School of Arts en KU Leuven. Naast Camerata Ostendia leidt Hans ook nog het Brugse kinderkoor Cantores Primo en het ouderenkoor Cantores Continuo.

Laura De Jongh (°1989) startte op tienjarige leeftijd met harplessen aan de academie van Ekeren bij Annemie Neuhard en Isabelle Matthyssens. In 2012 behaalde ze haar masterdiploma harp aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Lieve Robbroeckx. Ze studeerde ook een jaar in Italië aan het Concervatorium van Udine.Laura werkt momenteel als lerares harp aan de Academie voor Podiumkunsten in Gent. Daarnaast is ze actief in verschillende ensembles. Ze speelde reeds mee in de orkesten 'Frascati Symphonic', het 'Kempens Symfonisch orkest' en het 'Vlaams Symfonisch orkest'.  Bij het 'Hasselts Symfonieorkest' trad ze op als soliste met 'Danse sacrée et Danse profane' van Debussy. Ze maakt ook deel uit van ‘Oaktree’, een collectief dat electronica combineert, met harp, viool, zang en drum.
Ze voelt zich vooral aangetrokken tot de kamermuziek. Samen met de harpiste Marijke Vermeiren vormt ze 'Chordes Duo', waarmee ze regelmatig optreedt. Daarnaast vormt ze ook een duo met de Kroatische mezzo-sopraan Marta Babic. Samen gaan ze op zoek naar aria's en liederen uit alle stijlperiodes en bezettingen die ze zelf arrangeren voor harp en mezzo-sopraan. 

BIJ HET BEGIN VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Sarabande en Ground                        William Croft

KYRIE
Petite Mass                                          Lana Walter

NA DE 1ste LEZING
In Monte Oliveti                      Giambattista Martini  

NA DE 2de LEZING
Sarabande uit Partita in d                     J. S  Bach

TIJDENS DE OFFERANDE
Die Capelle                              Robert Schumann

SANTUS
Petite Mass                                       Lana Walter

AGNUS DEI
Petite Mass                                       Lana Walter

TIJDENS DE COMMUNIE
Ave verum Corpus                     Josquin Desprez

BIJ HET EINDE VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Fantaisie sur un thème de Haydn  Marcel Grandjany


E-mailcamerataostendia@belgacom.net     Websitewww.camerataostendia.be


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?