Agenda

Kon. zangkoor 'Die Cierlycke' o.l.v. Tom Johnson

Datum: 01-11-2015 11:30:00
Details:

 

Die Cierlycke werd opgericht op 6 december 1951 als ‘Davidsfondskoor Mortsel’, na eerst een ‘Peter Benoit’  huldeconcert te hebben georganiseerd naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van zijn overlijden. Hiervoor werd beroep gedaan op ‘gelegenheidszangers’  die gerekruteerd werden uit diverse Mortselse verenigingen.
Reeds in het eerste jaar van zijn bestaan bracht het koor de cantate ‘Gedachtenis’ van Renaat Veremans, op tekst van Karel Vertommen, ter herdenking van de slachtoffers van het bombardement op Mortsel op 5 april 1943.  Het Davidsfondskoor verwierf al snel een plaatsje in het Antwerpse muziekleven door deel te nemen aan diverse provinciale tornooien en door het opluisteren van gelegenheidsmissen.
Gaandeweg kreeg het koor een eigen identiteit.  Sinds 1964 trad het naar buiten onder de naam “Die Cierlycke”. Het ledenaantal groeide en er werd dan ook niet geaarzeld grote repertoire stukken te programmeren, waaronder vier 
“Passionen” van Georg Philipp Telemann.

Avondvullende concerten volgden elkaar op met werken van Mozart, Mendelssohn-Bartholdy, Poulenc en Orff. De Carmina Burana van Orff werd met het orkest Demer en Laak en de koren Pro Arte (Lummen) en Amabile (Neerpelt) meermaals uitgevoerd, onder meer tijdens het Internationaal Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt.
Ter gelegenheid van het 62-jarig bestaan van de St.-Theresiakerk te Antwerpen-Berchem, de thuishaven van de paters Karmelieten, voerde “Die Cierlycke” in 1999 Händels Karmelietenvespers uit.
Voor het 50-jarig jubileum werden werken uitgevoerd van John Rutter en, in première voor België,  “Zdravitsa” van Sergei Prokofjev.  Het koor draagt sinds dit jubileum het adjectief ‘Koninklijk’ in de naam.
Met het oratorium “Die Jahreszeiten” van Haydn, trok Die Cierlycke opnieuw rond: de St.-Theresiakerk te Berchem, de St.-Goedele en St.-Michielskathedraal te Brussel en de St.-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.  Het werd een fijne samenwerking met het Lierse orkest La Passione.

Een volgend hoogtepunt werd in 2008 gerealiseerd met de uitvoering van het Gloria van Vivaldi en de Missa Pastoralis Bohemica van Ryba, in samenwerking met het orkest Vivarte uit Lier. Dit programma werd op 10 december 2011 hernomen in de St.-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.
Ook in het buitenland werd er opgetreden: adventsgezangen in enkele kerken in Wenen en in 2009 verzorgden we de Allerheiligenviering in de kerk van Dorf Tirol (Meran) in Zuid-Tirol.
Het Koninklijk gemengd koor Die Cierlycke jubileerde in november 2011:  het bestaat dan zestig jaar.  Op 25 november 2011 werd met de uitvoering van het “Te Deum”  van M.A. Charpentier en de “Ode for St.-Cecilia’s Day” van G. F. Händel dit jubileum dan ook gepast gevierd.  Op 10 december 2011 verzorgde Die Cierlycke een kerstconcert in de Antwerpse St.-Carolus Borromeuskerk, met als hoogtepunten het “Gloria” van Antonio Vivaldi en de ”Missa Bohemica Pastoralis” van Jakub Šimon Jan Ryba.
Het werden concerten met een dubbel gevoel.  Precies één week voor het zestigjarig bestaan overleed voorzitter Lode Mortelmans.  Het Jubileumconcert werd dan ook een eerbetoon aan de 25 jaar waarin hij ‘zijn’ Die Cierlycke vanuit z’n enthousiasme en dynamisme sturing gaf.

In 2012 was Die Cierlycke reeds regelmatig te horen tijdens concertmissen in diverse Antwerpse kerken: St.-Joris, Christus Koning Antwerpen Kiel, St.-Lodewijk Mortsel, Heilig Kruis Mortsel.  Hoogtepunten waren de uitvoering van de “Missa Brevis” van W.A. Mozart met strijkers en solisten in St.-Carolus Borromeus, ter gelegenheid van de start van het 70-jarig bestaan van het Artiestenfonds en het “Te Deum” van J. Haydn in de Heilig Kruiskerk ter gelegenheid van ‘Vlaanderen viert’.
Op 10 en 11 november 2012 weet Die Cierlycke tot tweemaal toe een quasi volle St.-Benedictuskerk te ontroeren met het concert 'Hör mein Bitten'.  Het werd een totaal concept met hoofdzakelijk koormuziek, af en toe afgewisseld met solistisch werk en poëzie.

Die Cierlycke weet er het tempo wel in te houden.  Op 20 oktober 2013 staan ze in De Singel mee op de planken voor de uitvoering van de Negende Symfonie van Beethoven.  In het voorjaar 2014 wordt de uitvoering van één van de passiones van Telemann verwacht en 2014 wil het koor afsluiten met een kerstconcert.  Alvast veel moois om naar uit te kijken!
Wie van samen zingen houdt en graag regelmatig toeleeft naar een concert moet zeker contact opnemen met Die Cierlycke:  Jef Van de Velde, secretaris (0475/69.72.05) of Frank Mortelmans, voorzitter (0477/82.02.48).  Elke maandag wordt er gezongen van 20u30 tot 22u30 in ’t Parkske (Edegemsestraat Mortsel).

Frank Mortelmans

BIJ HET BEGIN VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Verleih uns Frieden       Felix Mendelssohn Bartholdy

KYRIË & GLORIA
Missa solemnis op. 23           Johannes Schweitzer

NA DE 1ste LEZING
Orgelsolo

TIJDENS DE OFFERANDE
Hear my Prayer                                  Moses Hogan

SANCTUS & BENEDICTUS
Missa solemnis op. 23           Johannes Schweitzer

AGNUS DEI
Missa solemnis op. 23           Johannes Schweitzer

TIJDENS DE COMMUNIE
Orgelsolo
Litaney                                           Franz Schubert


BIJ HET EINDE VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Bless the Lord, O my Soul   Edward John Hopkins

SORTIE  orgelsolo

 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?