Agenda

Bianca Van Puyvelde en Trien Cornelis, zang - Wouter Vande Ginste, piano

Datum: 30-08-2015 11:30:00
Details:

 

Na het behalen van haar Masterdiploma Klassieke Zang aan het Conservatorium Antwerpen (2007), studeerde Bianca Van Puyvelde verder  bij de Canadese sopraan  Lyne Fortin in Montreal . Dit werd  mede mogelijk gemaakt dankzij de steun  van studiebeurzen van de Stichting Robus (B) en Domaine Forget (Canada).

Om de nodige podiumervaring op te doen om een operacarrière uit te bouwen, volgde Bianca verschillende internationale masterclasses, waaronder  Lyric Opera Studio Weimar (Donna Elvira), Performance Practice Workshop Berlin, Domaine Forget Canada, Sommerakademie Biel (Switzerland), Lidal North Opera Academy,…  Als soliste werkt zij regelmatig voor muziektheatercollectief WALPURGIS. Hier zong ze onder meer de solo in Les Noces van Strawinsky, Liu in Puccini’s Turandot, Zilke’s mother in Zilke van de Belgische componist Peter Vermeersch, Musetta in Puccini’s La Bohème en de dubbel rol Amor/La Follie in Rameau’s Platée. Met  WALPURGIS nam  Bianca ook een CD op met hedendaagse muziek van de componist Bart Van Hecke, gebaseerd op het gedicht Close mywilling eyes van John Keats.
Bij het jonge opera ensemble Bang-Up Opera zong ze in 2015 met groot succes de rol van Fiordiligi in Mozart’s Cosi Fan Tutte, alsook de concerten Wagner Night, Crossing Borders en Liederfeestje op de Gentse Feesten.
In Opera Vlaanderen zong ze volgende kleine solorollen:  3e Stimme der Ungeborene in Strauss’ Frau Ohne Schatten, 3e Hofdame in the kinderopera Alladino e la lampada magica van Nino Rota (bekend van zijn filmmuziek voor Fellini) en Grisette in de operette Die Lustige Witwe van Léhàr.
Uiteraard is Bianca niet alleen werkzaam als operasoliste. Ze wordt ook regelmatig gevraagd voor Oratorium.  In de Chapelle des Minimes in Brussels voert ze regelmatig Bachcatates uit en sinds 2013 maakt zij deel uit van de St. Paulus Camerata (Sint Paulus kerk te Antwerpen). Deze orkestmissen en concerten worden gelivestreamed op het internet en zijn dus wereldwijd te volgen.  
Vanaf 2003 is Bianca regelmatig het koor van de Vlaamse Opera/Opera Vlaanderen (genomineerd door Opera Magazine voor beste operakoor in 2015) gaan versterken. Ze zong in o.a. Khovansjtsjina (Moesorgski), La Juive (Halévy), Don Carlos (Verdi), Candide (Bernstein), Samson et Dalilah (Saint-saens), Mazeppa (Tchaikovsky), Turandot (Puccini), Dialogues des Carmelites (Poulenc), Tosca (Puccini), Jenufa (Janacek), La Sonnabula (Bellini), Maria Stuarda (Donizetti),…

Trien Cornelis, geboren te Antwerpen, begon haar muzikale opleiding aan de academie van Heist-op-den-Berg waar ze naast viool en gitaar haar grote passie, het zingen, ontdekte. Haar eerste zanglessen kreeg ze van Danielle Van Hoof en Pascale De Turck.

Vervolgens werd zij toegelaten aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen waar zij les volgde bij Bernadette Degelin enbehaalde er in 2004 haar bachelordiploma.   Aan dit instituut studeerde ze tevens operaklas bij Guy Joosten en liedklas bij Lucienne Van Deyck en Jozef De Beenhouwer. 
Zij vervolgde haar studie’s aan het conservatorium van Gent bij bas-bariton Gidon Saks en Marcos Pujol en behaalde er haar  masterdiploma.
In 2009 werd ze laureate van Operastudio Vlaanderen.
Trien volgde masterclasses bij oa. Ann Murray, Christoph Pregardien, Graham Johnson, Micaela Von Gegerfelt, John Norris, Pietro Rizzo, Michael Spyres, Ann Rodiger,...
Koorervaring deed Trien op bij het World Youth Choir, onder leiding van Peter Broadband en Gunnar Eriksson, en het Octopus Kamerkoor, gedirigeerd door Bart van Reyn, waarmee ze ook als soliste optrad.  Sinds 2007 is ze actief als freelancer bij het Vlaams Radio Koor en sinds kort ook bij het operakoor van de Munt in Brussel en de Vlaamse Opera.
Tot haar operarepertoire behoren rollen als Dido en Second Woman in ‘Dido and Aeneas’, Prinz Orlofsky in ‘Die Fledermaus’, Announcer in een verfilming van ‘Gallantry’ (Douglas Moore).  In de zomer van 2007 werd ze uitgenodigd om op het Aberdeen International Youth Festival Hänsel te vertolken in ‘Hänsel und Gretel’, een productie die geregisseerd werd door Marcos Pujol. 
Ook zong ze de rol van Miss Jessel in “Turn of the screw”, Mélisande in “Pélleas et Mélisande”, Fiordiligi in “Cosi fan tutte’ en la Contessa  in “Le nozze di Figaro”.
Als concertzangeres was zij reeds te horen in werken van Bach, Mozart, Brahms, Duruflé en Vivaldi.
Trien werkte samen met dirigenten als  Yannis Pouspourikas, David Angus, Dirk Brossé, Guy Penson, Jan Vuye, Marit Strindlund,...

Wouter Vande Ginste (Tielt, juli 1973) begint zijn opleiding als pianist  aan de Academie voor Muziek en Woord te Tielt, waarna hij aan het Conservatorium van Gent zijn meestergraad behaalt met grootste onderscheiding in de klas van Johan Duijck. 

Daarna volgt een jaar Voortgezette Opleiding, die resulteert in de Cd-opname van de eerste sonate voor piano van Michael Tippett. Ondertussen vervolmaakt hij zich bij Boyan Vodenitcharov in Brussel.
Vervolgens volgt hij gedurende drie jaren de opleiding jazzpiano aan hetzelfde conservatorium, bij Marc Matthijs en Eric Vermeulen. Tegelijkertijd start hij met zang  bij Zeger Vandersteene. Na een jaar wordt Catherine Vandevelde zijn lerares. In juni 2008 voltooit hij zijn zangopleiding als bas aan de academie van Tielt in de klas van Catherine Vandevelde, en neemt regelmatig actief deel aan masterclasses (Loh-Siew Tuan, Graham Johnson, Sarah Walker, Catherine Dubosc). In juli 2006 gaat hij hiervoor bij Krisztina Laki in Wenen, waar hij ook deelneemt aan het slotconcert in het conservatorium aldaar.
PIANO . Met contrabassist György Schweigert (Hongarije) vormt hij het kamermuziekduo “Incontro”, met klarinettist Henk Soenen het “Wodegin Duo” en met Erwin Muller (klarinet) en Irene Carpentier (sopraan) het trio “Wind”. In januari 2013 treden zij op in Den Bosch en Geldrop (Nederland). Hij begeleidt tegenwoordig ook veel liedrecitals. Hij speelt gedurende vier jaar bij het “Concord Jazzensemble” o.l.v. Joost Deryckere, waardoor hij optreedt met o.a. Ronny Verbiest en James Morrison. Met deze bigband neemt hij de CD “S(w)ingin’ with the big bands” op (2002).
Hij speelt met de Filharmonie van Antwerpen in het kader van de “COMcerts” o.l.v. Dirk Brossé (2004). In 2005 speelt hij o.l.v. dezelfde dirigent met Prima La Musica op de “World Aids Day”. In 2006 volgen een aantalprojecten met de Beethovenacademie en Dirk Brossé. 
In het najaar van 2006 is hij op tournee in Zwitserland en België met het experimenteel kindertheaterproject “Action Zjoezjoe”.
Hij is gepassioneerd door hedendaagse muziek. Onlangs voegde hij o.a. Sequenza IV voor piano Luciano Berio toe aan zijn repertoire. In 2010 voert hij de integrale “Sonatas and Interludes” for prepared piano van John Cage uit in Theater Malpertuis, samen met ander werk van Cage.
In 2011 speelt hij met het Emanon-ensemble tijdens het Festival van Vlaanderen Kortrijk.
ZANG . Hij vertolkt de rol van Sarastro  in het kader van Operaplus Kortenberg 2004. In de zomer van 2005 en eind 2012 zingt hij verschillende malen solo in het “Requiem” van Fauré en Brahms in België en Lille
(dirigenten Bart Snauwaert, Sabine Haenebalcke en Jean-Francois Droulez). Tijdens de Gentse feesten treedt hij o.a. als solist vier keer op in de Vlaamse opera van Gent in een lyrische productie o.l.v. Erika Pauwels. Met Muziektheater Transparant zingt hij de rol van Harapha  (uit Samson van Haendel) in De Singel te Antwerpen, en in Utrecht tijdens het YO!Festival (2007). Een jaar later is hij Jupiter  in Platée van Rameau, met concerten in De Singel en in Drachten tijdens het FryskFestival.
In april 2008 zingt hij de bassolo’s in “Membra Jesu Nostri” van Buxtehude in Heusden en in Brugge (2009) met vocaal ensemble Expirans o.l.v. Els Wollaert en Gambaconsort Zéphyr (Fr).
Hij zingt regelmatig met “Aquarius”: in “Etat de siège” van Garrett List in Flagey en De Singel (november
2008), werk van Rihm in Concertgebouw Brugge, werk van Knaifel in Maastricht (Musica Sacra – festival), Chaplin-Eislerproject (De Singel 2012).
Hij verleent zijn medewerking aan de CD-opname van Graupner’s kerstcantates met Ex Tempore (2010).
Gedurende twee jaar zong hij bij “Brussels Vocal Project”, een zeskoppig a capella ensemble dat jazz en hedendaagse muziek brengt (Botanique, JazzStation).
Hoogtepunten waren o.a. de productie “Biederman en de brandstichters”, een theaterstuk van Max Frisch,
gedurende 10 voorstellingen in de Brusselse KVS (juni 2009) waarin hij zingt en piano speelt, en een concert i
de AB (oktober 2009) samen met “The Golden Glows” in “Prisonsongs, a Tribute to Alan Lomax”.
EN VERDER . Hij is leraar piano, compositie en ensemble, en pianobegeleider van o.a. de zangklas van
Catherine Vandevelde aan de Academie van Tielt, en werkt als repetitor voor diverse zangers en koren ( o.a.
Tieltse kamerkoor “Ultreya” en stages van het VFJK). Sinds het schooljaar 2010-2011 is hij gastbegeleider aa
de Fontys Hogeschool te Tilburg.
Hij is ook actief als componist  en lid van ComAv. Hij schreef o.a. “Drie liederen op tekst van Judith Herzberg”
voor sopraan en piano (creatie Catherine Vandevelde (14-2-2004). Het werk “C-A-F-E” voor piano solo werd
gecreëerd op 27-10-2006 door Els Cooman in de Rode Pomp te Gent. Ze zette het ook op de CD “Belgian piano music” (Rode Pomp-label). “Eet meer Freud” voor klarinet en piano werd gecreëerd op 28/1/2010 in zaal Sint-Bavo Gent met Henk Soenen, klarinet.

BIJ HET BEGIN VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Nocturne in cis piano solo              Frederik Chopin

NA DE 1ste LEZING
Die Meere                                  Johannes Brahms

NA DE 2de LEZING
Mariä Wiegenlied                                 Max Reger

TIJDENS DE OFFERANDE
Ave Maria                             Camille Saint-Saëns

TIJDENS DE COMMUNIE
Psalm 95, op. 46                    Felix Mendelssohn 

BIJ HET EINDE VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Fantasie, deel 3 piano solo     Robert Schumann

 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?