Agenda

Nele Geubels, saxofoon - Jan Geubels, orgel - orgel i.s.m. CALCANT

Datum: 25-10-2020 11:30:00
Details:

    

Jan Geubels (°1950, Antwerpen)

Zijn eerste orgellessen volgt hij vanaf 1975 bij Jos Peeters aan de Muziekacademie te Wilrijk.Hij volgt o.a. masterclass bij Klaas Bolt (Bach: 8 kleine preludes en fuga's).
In de periode 1970-2005 bespeelt hij het Carolus Dillens orgel van de Sint-Carolus Borromeuskerk tijdens de jaarlijkse viering van de Gilde HH. Crispinus en Crispianus.
Sinds enkele jaren, na een actieve IT-carrière waarbij het orgelspel op een laag pitje stond, is hij terug orgelleerling aan het Conservatorium Mechelen bij Wannes Vanderhoeven.
Sinds 2010 is hij medewerker bij Het Orgel in Vlaanderen.
In april 2013 nam hij deel aan het “1st International Organ Cycle of Constância, Portugal” georganiseerd door CICO – Centro Internacional do Carrilhão e do Órgão.
Regelmatig worden verschillende orgels bespeeld tijdens de Open Monumenten dagen in Mechelen.
In 2018 en 2019 volgde hij masterclasses bij resp. Bernard Foccroulle (Buxtehude – koralen) en Aart Bergwerff (Mendelssohn – legatospel)
Hij was in de zomer van 2020 voor de vierde maal te gast tijdens de marktconcerten in Keerbergen op het historische Van Peteghem orgel van de Sint-Michielskerk.
Ook dit jaar bespeelt hij in oktober voor de derde maal het in 2013 gerestaureerde Dillens orgel van de Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen tijdens de wekelijkse Artiestenmis, voor de 2e maal samen met dochter Nele op saxofoon. 

Nele Geubels startte haar muziekopleiding aan de muziekacademie van Wilrijk bij Margo Claes. In 2008 voltooide ze haar studies aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ze volgde saxofoonles bij Hans de Jong. In 2009 behaalde ze met grote onderscheiding het postgraduaat-diploma voor concertsolist, in deze opleiding verdiepte ze zich in het hedendaagse solo repertoire voor saxofoon. Ze volgde masterclasses bij oa. Claude Delangle, Jean Marie Londeix, Rasher saxofoonkwartet, Marcus Weiss, Daniel Gauthier & het Aurelia saxofoonkwartet. 

Als muzikante gaat haar haar voorkeur uit naar hedendaagse muziek, deze creëert ze bij ensemble Besides:
Een atypische bezetting, frisse geluiden, hedendaagse kamermuziek in een nieuw jasje, humor, interdisciplinair, performance, de zoektochtnaar verrassende presentatievormen. Daarnaast speelt Nele ook bij het saxofoonsextet L’orgue de Sax:
Op vlak van saxofoonensemble loopt l'Orgue de Sax niet op de mooi uitgestippelde paadjes, maar zorgt dit ensemble voor vernieuwing en experiment op de saxofoon.
Het ensemble begon in zijn eerste programma met het spelen van orgelmuziek die speciaal voor hen was herschreven naar saxofoonsextet. Zo passeerden het 2de choraal van Franck, muziekwerken van Mendelssohn, Sibelius en anderen de revue.
Na een tijd vond het ensemble in zijn continue zoektocht naar vernieuwing een nieuw programma met als titel HOAX, waarin l'Orgue de Sax op zoek gaat naar fake news, waarbij het zich niet enkel beperkt tot de klassieke muziek, maar ook de geheimen uit de wereld van de popmuziek ontrafelt.
Als freelance saxofoniste stond ze op het podium met oa. Champ d’Action, I Solisti del Vento, Paul Hillier en Trisha Brown Dance Company.
Naast haar concertante activiteiten geeft ze saxofoonles aan de gemeentelijke muziekacademie van Brasschaat en richtte ze samen met Ictus het alternatieve managementbureau Cohort op, dat sinds 2013 structureel wordt ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap.

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?