Agenda

Herdenking Jaak Rymersdael - Bart Van Beneden, saxofoon - David Van Looveren, piano

Datum: 13-09-2020 11:30:00
Details:

  
David Van Looveren (1982) debuteerde op negenjarige leeftijd in de Grote zaal van Theater aan de Parade in s' Hertogenbosch waarna hij zijn concertervaringen kon uitbreiden dankzij succesvolle wedstrijddeelnames. Hij won de Cantabile - wedstrijd, de Axion - Classics wedstrijd en de Stephan de Jonghe wedstrijd, werd laureaat - finalist van Jong Tenuto en het concours André Modeste Grétry en laureaat van de Wedstrijd voor Muziekvertolking van de Lions Clubs International en van de wedstrijd Jong Talent van deFilharmonie. Hij concerteerde in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Luxemburg, Bulgarije en België. Als solist werkte hij samen met verschillende dirigenten en orkesten.

Een waardevolle basis dankt David Van Looveren aan Evelyne Deckers waarbij hij studeerde aan de Academie voor Muziek en Woord Wilrijk. Hij zette zijn traject verder bij Heidi Hendrickx en Levente Kende en vervolmaakte zich bij Jan Wijn. Ondertussen volgde hij Masterclasses bij o.a. Evgeny Moguilevsky, Jan Marisse Huizing (International Holland Music Sessions), Vladimir Viardo (Festival Internacional de Musica de Coimbra), Vitaly Margulis (BYS-stichting), Edoardo Torbianelli, Rian de Waal, Kum Sing Lee, Udo Reineman, Bart Van Oort, Jaap Ter Linden. Verder studeerde hij orgel bij Joris Verdin, liedbegeleiding bij  Jozef De Beenhouwer en Lucienne Van Dijck en kamermuziek bij o.a. Jan Gruithuyzen, Geert Baeckelandt en France Springuel. Na het behalen van het masterdiploma aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen volgde hij de voortgezette opleiding aan het Fontys Conservatorium Tilburg en het seminarie kamermuziek aan het Orpheusinstituut Gent.  

David Van Looverens groeiende passie voor kamermuziek en muziektheater leidde tot de oprichting van HOMMAGES in 2006 samen met klarinettist Wouter Aerts. Dit ensemble speelde in afwisselende bezettingen met o.a. Florian Peelman, Jozefien Peelman, Eliot Lawson, Jolente de Mayer, Arsis4, Vincent Hepp, Bertel Schollaert. HOMMAGES legt zich toe op klassiek, romantisch en 20ste eeuw repertoire en bracht naast o.a. het integraal kamermuziekrepertoire van Johannes Brahms ook hedendaags repertoire: o.a. compositie-opdrachten aan Hanne Deneire (CD opname Phaedra) en Bram Van Camp. Eigenzinnig zoekend naar onbetreden paden realiseerde HOMMAGES een samenwerking met volksmuzikanten Wouter De Belder en Kevin Van Staeyen in een programma rond Béla Bartok (live CD opname Concertgebouw Brugge).
Naast de HOMMAGES - muziektheaterproductie “Ende Nich(t)?” met Stefaan Degand in een regie van Stef De Paepe speelde David Van Looveren ook het Operatheater “Le Bel Indifferent” met Mireille Capelle en Noémi Schlosser en de Kindertheatervoorstelling “Der Josa mit der Zauberfiedel” in een regie van Daniel Tanson (Philharmonie Luxembourg).

Gebeten door het uitwerken van concepten voor HOMMAGES volgde ook de artistieke leiding van “Rednote Festival Hasselt” (samenwerkingen met musea, horeca, architect Bart Lens en tal van ensembles) en het opstarten van RED LOUNGE waarmee hij samen met Wouter Aerts een belangrijke innovatieve beweging in gang zette vanuit de klassieke muziekwereld. Een eerste realisatie werd de uitvoering van pianowerken van Olivier Messiaen aangevuld met hedendaagse elektronische muziek en dans uitgevoerd in Petrol Club Antwerpen.

Als docent en begeleider is David Van Looveren verbonden aan de academie van Hemiksem en Herenthout. Daarnaast begeleidt hij op audities en concerten, is hij koorbegeleider van Canzoenia en werkte als liedbegeleider samen met o.a. Liesbeth Devos, Valerie Vervoort, Cristel De Meulder, Dorine Mortelmans. Verder verleent hij zijn medewerking aan producties van Brussels Philharmonic. Naast zijn carrière als musicus is David Van Looveren ook actief als vormgever. Zijn jarenlange passie voor architectuur resulteerde in het totaalontwerp van zijn eigen woning.

Als uitvoerend artiest speelde Bart Van Beneden concerti met blazersensembles en kreeg hij de kans om het Larsson en Glazounov Concerto met strijkorkest te spelen. 
Op het 4e World Music International Soloist Competition in Kerkrade won Bart de eerste prijs. In de Internationale Gouden Saxofoonwedstrijd Odessa, Oekraïne, won hij de derde prijs.
In 2009 richtte Bart samen met drie getalenteerde vrienden het Anemos Saxophone Quartet op. samen wonnen zij de
        de Youth'n Classic Competition van Klara / Sonic Angel, 
        de Nationale Adolphe Sax Concours voor ensembles in Dinant en   
        de European Chamber Music Competition in Luxemburg.

Met Nele Tiebout, Pieter Pellens en Asagi Ito vervolledigt Bart het Brusselse saxofoonkwartet Scarbo. Samen creëren ze hedendaagse muziekprogramma's die muziek combineren met andere kunstvormen. Ze voerden het project Pagine uit met de bekende Rosas-danseres Yuika Hashimoto. 
In 2018 wonnen ze de Supernova-wedstrijd en toerde ze door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. 
Als saxofoon- en ensembledocent aan de Stedelijke Academie van Hemiksem (Antwerpen) is Bart betrokken bij de creatie van een cross-over benadering van improvisatie in de klas met jazzsaxofonist Joppe Bestevaar.
Hun zeer geaccrediteerde debuutalbum Through Time kwam uit in 2013. Ze speelden op festivals in België, Frankrijk, Nederland, Kroatië en Servië en werden uitgezonden op het nationale klassieke muziek radiostation Klara. Onlangs brachten ze samen met dichter Geert Vanhassel hun tweede album Klapzoen uit, ter ere van de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog.
Bart arrangeert muziek voor verschillende ensembles en orkesten. Naast vele werken voor saxofoons en blaasorkesten, maakte hij [die Zauberflöte Revisited] voor het Dubrovnik Symphony Orchestra, verschillende werken voor de Belgian Navy Band en het Dubbelconcert van Piazzolla voor de Military Band of Luxemburg. Bart's passie voor dirigeren begon al op zeer jonge leeftijd. In de sterke lokale harmonie-gemeenschappen in Vlaanderen kon hij experimenteren en groeien. Daarna begon hij met het dirigeren van het Saxophone Ensemble van het Koninklijk Conservatorium Brussel. Bart dirigeerde het strijkorkest van de Belgrado Philharmonic, hij dirigeerde de creatie van de hedendaagse jeugdopera 'Leedberg' van componist Philip Lamouris en regisseur Hildegard De Vuyst. Met de OVSO voerde hij Mahlers 4e symfonie uit. Hij werd geselecteerd voor verschillende dirigentenwedstrijden en haalde altijd de volgende ronde:

Finale 12 van de 176 aanmeldingen en 75 deelnemers aan de Nino Rota Competitie 2018. 
Enige Belg in de finale 7 voor de wedstrijd assistent directie in de Philharmonie Royal de Liège. 
Geselecteerd voor de Nordic Masterclass 2020 met Jorma Panula.

 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?