Agenda

Nel Vanhee, sopraan - Dirk Blockeel, orgel - i.s.m. CALCANT

Datum: 30-08-2020 11:30:00
Details:
 
 
      
 
 
Dirk Blockeel

De eerste muzikale stappen werden gezet aan de muziekacademie van Roeselare in de klas van dwarsfluit(Michel Pollet) en later van orgel(Chris Dubois). Na de menswetenschappelijke humaniora behaalde hij aan de Torhoutse Normaalschool het regentaatsdiploma(Nederlands, Engels, Duits). Het contact met priester-dichter Roger Verkarrewas in die jaren en ook later nog van groot belang. Twee studiejaren aan het Leuvense Lemmensinstituut werden gevolgd door die aan het conservatorium waar de eerste prijzen notenleer(1979), orgel(1980), praktische en geschreven harmonie(1980, 1982), muziekgeschiedenis(1982), contrapunt (1983), fuga (1984) en klavecimbel (1985) werden behaald. Hij vervolmaakte zich nog op vlak van compositie (Roland Coryn) en orgel (Stanislas Deriemaeker). Sinds 1981 is hij leraar orgel, klavecimbel, samenspel en begeleidingspraktijk aan verschillende muziekacademies, o.a. in Roeselare (1981-1992), Poperinge(1986-1998), Izegem(1984-) en Harelbeke(1990-) waar hij al enkele jaren ook begeleider is. In de periode 1983-1994 was hij als lesgever analyse verbonden aan het Gentse conservatorium. Het oeuvre van J.S. Bach en in het bijzonder diens cantaten mogen rekenen op zijn bijzondere belangstelling. In 1992 werd hij aangesteld als organist-titularis van de KortrijkseSint-Maartenskerk waar hij de uitvoering van Bachcantaten en een jaarlijkse orgelcyclus organiseert. Als componist heeft hij een 150-tal werken geschreven. Zijn grote affiniteit met het verleden, de kerkmuziek en het spirituele maken dat hij niet echt een band heeft met de verschillende stromingen in de hedendaagse 21ste-eeuwse klassieke muziek. Als schrijver voorzag hij vroeger Kreatief en Kunst & Cultuur van bijdragen. Onder het pseudoniem van Jacob Baert verschijnen zijn kritische en beschouwende teksten trouw in het driemaandelijkse artistiek tijdschrift Ambrozijn. In 2010 zag zijn dichtbundel Blauw verklaarde lichtmuziek in Roeselare het licht.

Nel Vanhee

Nel Vanhee, geboren in 1980, begon haar muzikale studies aan het Stedelijk Conservatorium te Leuven met lessen piano, cello, en zang.
In juni 2003 behaalde zij het diploma van “Meester in de Muziek, optie zang” en tevens het diploma van de lerarenopleiding aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar zij zangles kreeg van Gerda Lombaerts en Dina Grossberger.
Als leerkracht werkt zij momenteel in vast verband in de Muziekacademie van Jette en Mortsel.
Regelmatig werkt ze mee in professionele ensembles als, Collegium Vocale, Anima Eterna, Vlaams Radio Koor, Currende en Ex Tempore.
Als vaste sopraan in de Bach-cantaten reeks van Kortrijk leerde ze het metier van Bach uitvoeren. Ook bij andere ensembles en met andere componisten stond zij op het podium. Als soliste was ze ondermeer te horen in Barokke muziek van componisten als Monteverdi, Carissimi, Telemann en Bach, maar ook componisten als Mozart, Rutter, Mendelssohn, Puccini en Brahms behoren tot haar repertoire. Verder werkte ze mee aan hedendaagse creaties als “Incipit Apocalypsis Ioannis Apostoli” van K. Bikkembergs en het “Requiem” van S. Van Steenberge.


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?