Agenda

O. L. VROUW TENHEMELOPGENOMEN Griet en Cristel De Meulder - Jan Van Mol, orgel

Datum: 15-08-2020 11:30:00
Details:

   

Griet De Meulder grietdemeulder@hotmail.com

Deze Antwerpse sopraan groeide op in een zeer muzikale familie en behaalde haar diploma’s aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Ze zette haar eerste stap- pen op het podium in het kinderkoor van de Vlaamse Opera en het Primaverakoor o.l.v. haar moeder.
Ze verleende haar medewerking aan ontelbare concerten in binnen- en buitenland, en was als soliste ook regelmatig te horen in o.a. de Mariavespers van Cl. Monteverdi, de passies en het Magni cat van J. S. Bach, in Requiems van W. A. Mozart, G. Fauré, J. Brahms, M. Duru é, het Gloria en Magni cat van A. Vivaldi, Die Jahreszeiten en Die Schöpfung van J. Haydn, natuurlijk ook de Messiah van G.F. Händel en concertmissen van J. S. Bach en W. A. Mozart. Griet concerteerde met veel bekende gezelschappen zoals Ex Tempore o.l.v. Fl. Heyerick, Il Fondamento o.l.v. P. Dombrecht, Kathedraalkoor Brussel o.l.v. E. Van Nevel, Thesaurus Musicus o.l.v. K. Cooremans, Anima Eterna o.l.v. J. Van Immerseel, Musiqua Antiqua o.l.v. R. Goebel en vele anderen.
Als soliste is zij gevoelig voor het intiemere genre zoals lied. Ze werkt samen met pianist Maurice Peeters, die visueel gehandicapt is, en geeft eveneens recitals.
Griet De Meulder is sopraan van het vocaal kwartet La Paseggiata, dat aperitiefconcerten, vernissages enz. opluistert. Maar ook het koorleven vindt ze belangrijk. Ze deed zelf veel ervaring op als koriste en soliste bij talrijke koren in heel het land. Ze verleende haar medewerking aan grote koorprojecten en is zeer thuis in de koorliteratuur. Ze deed ook bekwaamheidsproef voor koordirectie.
Sinds kort stelt ze projectmatig een kinderkoor, jongerenkoor, dameskoor of gemengd koor samen onder de naam Gioia della musica. Ofwel dirigeert ze zelf, ofwel staan zangers ten dienste van andere dirigenten.
Griet De Meulder probeert bovenal iedereen die graag zingt, klank- en lichaamsbewust te laten zingen op een positieve en vreugdevolle manier. 

Cristel De Meulder - www.sopraan.eu
behaalde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen de Eerste Prijs Kamermuziek en het Hoger Diploma voor Zang. Aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel behaalde ze haar Meestergraad. Zij heeft zich gespecialiseerd in klankgeoriënteerd zingen bij Lut Lemmens en Ingrid Voermans (NL) van het “Lichtenberger Institut für Gesang und Instrumentalspiel” (D). Cristel De Meulder geeft les aan de Academie voor Muziek en Woord van Hemiksem (Antwerpen). Zij is de stichter/dirigent van het damesensemble ‘Voces Aequales’ en dirigent van het Illuciakoor uit Puurs.
Haar repertoire omvat een ruime waaier : oratoria, cantates, passies, orkestmissen, kamermuziek en het klassieke religieuze repertoire voor alle gelegenheden. 
Haar medewerking als soliste wordt geregeld gevraagd voor diverse projecten van oude tot hedendaagse muziek en dit niet alleen in eigen land maar ook in vele Europese landen. 
Als lid van het Currende Consort o.l.v. Erik Van Nevel trad zij meermaals solistisch op. 
Geregeld verleent zij haar medewerking aan het hedendaagse ensemble ‘Aquarius’ o.l.v. Marc De Smet. Zij creëerde mee de kanate en opera ‘Aquarius’ van Karel Goeyvaerts en ‘Treurlied om Kayano’ op tekst van Marcel Pira, getoonzet door Noor Sommereyns. Met deze productie ging zij in november 2007 naar Japan (o.a. Osaka, Nagasaki, Hiroshima, Tokyo)
Haar voorkeur gaat ook uit naar het romantische profane en geestelijke Vlaamse repertoire met werken voor solozang met begeleiding van orgel, harmonium of piano.
Met de organist/clavecinist Jan Van Mol musiceert zij sinds 1995. Hun programma’s voor orgel en zang worden reeds vele jaren fel gewaardeerd over heel Europa, de Fillippijnen (‘Bamboo Organ Festival’ te Las Piñas), in Zuid-Amerika en Azië.
Als duo hebben zij 4 cd’s uitgebracht met grote bijval : ‘Exsultate, Jubilate’ (Famous Sacred Songs),  ‘Tota Pulchra Es’ (Vlaamse religieuze melodieën), ‘Cantio Sacra’(kleine solokantates met concerterend orgel) , ‘Ieder jaar komt Kerstmis weer’ (Vlaamse Kerstliederen) en  ‘Laudate Dominum’ (Famous Sacred Songs II).
In 1998 richtten zij de vzw Calcant (www.calcant.be) op. Naast de boeiende orgelprojecten is er een grote vocale inbreng.
Samen met de Nederlandse pianist/organist Ad van Sleuwen hebben zij een programma met originele muziek voor zang, harmonium en piano.
Cristel De Meulder werkt nauw samen met de Internationale Vriendenkring Anton van Wilderode (www.antonvanwilderodeinternationaal.be). Met de dichteres Beatrijs Van Craenenbroeck heeft zij een programma met poëzie begeleid door piano of gitaar. Zij heeft ook een programma met begeleiding van kanklès. Hiervoor werkt zij samen met de Litouwse muzikante Kristina Kuprytè.
Cristel De Meulder is artistiek leider over het Artiestenfonds dat werkzaam is in de St.-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. (www.artiestenfonds.be). Zij werkt mee aan de programmatie van de Feugère-orgelconcerten in de St.-Martinuskerk te Kontich.
Vrijblijvend inlichtingen : info@sopraan.eu – 0495/54.29.31

Jan Van Mol
studeerde voornamelijk aan het Antwerps Conservatorium, maar ook aan het Lemmensinstituut en het Conservatorium van Gent.
Als organist behaalde hij verschillende nationale onderscheidingen: A. Paepen, Verrept- Brouwers, A. Rutzky. Hij was laureaat in de Internationale Orgelwedstrijd van Avila.
Hij concerteerde, vooral als organist, in vrijwel alle landen van Oost- en West-Europa en daarbuiten: België - Nederland - Duitsland - Zweden - Frankrijk - Spanje - Portugal - Italië - Voormalige DDR - Polen - Oostenrijk - Bulgarije - Slovenië - Bosnië - Engeland - Ierland - Luxemburg - Zwitserland - Schotland - Denemarken - Finland - Zuid-Afrika - Filippijnen - Rusland - Brazilië.
Hij nam een vijftiental cd's op waarvan verschillende gunstig onthaald werden in de internationale vakpers.
Naast het orgel bespeelt hij het klavecimbel en hij was één van de eersten om het authentieke harmoniumspel te herontdekken.
Hij publiceerde talrijke artikels over het orgel en geeft orgelmuziek uit.
Jan Van Mol was leraar aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen en is organist-titularis van de Sint-Pauluskerk van Antwerpen. Daar bespeelt hij het historische orgel, misschien het belangrijkste oude instrument uit de Zuidelijke Nederlanden.
Hij geeft voordrachten in het kader van verschillende verenigingen voor cultuurspreiding: Amarant (Gent), Arcademia (Brugge), Davidsfonds (Leuven).
Als stichter en bezieler van Calcant, Antwerpse Orgelvereniging, nam hij talloze initiatieven (orgelconcerten, -reizen, -wandelingen...) waarmee hij het orgel dichter bij het publiek wil brengen.
Hij werd in 2005 te Parijs opgenomen in de "Société académique Arts - Sciences - Lettres".

 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?