Agenda

Pieter-Jan De Smet, cello - Celine Feys, piano

Datum: 12-07-2020 11:30:00
Details:
 
 
 
 

Pieter-Jan De Smet is een Belgische cellist. Hij nam zijn eerste lessen bij Pieter Stas en werd vanaf zijn 14 jaar toegelaten tot de klas van Olsi Leka, cello aanvoerder van het Nationaal Orkest van België. Hij zette zijn studies verder aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in de klas van France Springuel. Hij werd sterk aangeraden naar het buitenland te trekken en vervolgde zijn studies bij Anssi Karttunen aan de ‘ENMP Alfred Cortot’ in Parijs en bij Ursula Smith aan de ‘Guildhall School of Music & Drama’ in Londen. Hij nam deel aan talrijke masterclasses bij onder andere Gautier Capuçon, Daniël Müller-Schott, Claudio Bohorquez, Gustav Rivinius, Gavriël Lipkind, Xenia Jankovic, Jérome Pernoo, Roel Dieltiens en Pavel Gomziakov.

Pieter-Jan is vooral actief als kamermuzikant en solist. Hij speelde reeds concerten in België, Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Estland en Israël in concertzalen zoals het ‘RadioKulturHaus’ in Wenen, ‘Barbican Hall’ in Londen, ‘La Monnaie’ in Brussel en de ‘Felicia Blumental-hall’ in Tel-Aviv. Als solist bracht hij de concerto’s van Camille Saint-Saens, Edward Elgar, het triple concerto van Beethoven en het dubbelconcerto van Vivaldi. Pieter-Jan was reeds te zien op verscheidene prestigieuze festivals zoals het Weense ISA-festival, Festival International de Quatuors à Cordes du Luberon, het Lunalia Festival, Festival van Vlaanderen en het Arte Amanti Festival, waar hij speelde voor cellist Misha Maisky.

Als kamermuzikant is hij vast verbonden aan het Ryelandt Trio en het Desguin Kwartet. Voor kamermuziek studeert hij momenteel aan Pro Quartet Academie te Parijs en studeerde hij enige tijd aan het Orpheus Instituut te Gent. Hij volgde ondermeer les bij leden van het Alban Berg, Danel, Jerusalem, Zemlinsky, Schumann en Spiegel Kwartet. In kamermuziekverband verscheen hij live op radiozenders Klara en Musiq3 en deelde hij het podium met grote namen zoals het Zemlinsky Kwartet, het Rembrandt Frerichs Trio, Markus Stockhausen, Benjamin Glorieux, Werner Van Mechelen en acteurs Stefaan Degand, Ariane Van Vliet en Vic De Wachter. Het Desguin Kwartet is momenteel Artiest in Residentie van de vzw SWUK Vlaanderen.

Pieter-Jan won een eerste prijs en jury prijs voor ‘meest verdienstelijke kandidaat’ op het JSAZ concours en een eerste prijs op het nationale Belfius concours. In 2020 won hij met zijn Desguin Kwartet de SUPERNOVA competitie en kregen ze de publieksprijs. Voor zijn prestaties kreeg hij de prijs van ‘Aanstormend Talent’ van zijn thuisstad Sint-Niklaas en een eremedaille van de stad Bornem. Pieter-Jan wordt gesteund door Stichting Robus en speelt momenteel op een cello van de Belgische Ambroise de Comble, gebouwd in 1725. Een instrument dat hij in bruikleen kreeg van Guy Rooryck en dat ooit deel uitmaakte van de befaamde collectie van diens overgrootvader César Snoeck.

 

 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?