Agenda

Antwerpse Monumentale Kerken gesloten vanaf 14 maart tot en met 3 mei

Datum: 19-04-2020 11:30:00
Details:

 

Vriendenkoor

Zangvereniging Vriendenkoor werd opgericht op 6 januari 1900 en bestaat dus ruim een eeuw. De vereniging heeft als doel de beoefening van de vocale muziek, het geven van concerten en het opluisteren van openbare feesten. Door een actieve invulling te geven aan deze doelstelling levert het koor een bijdrage aan het culturele leven, niet alleen in Echt en omstreken, maar ook in binnen- en buitenland. Met een ledental van ruim 65 actieve vocalisten is er veel mogelijk binnen het repertoire voor mannenkoren. De meeste zangstukken worden gezongen in een vierstemmige bezetting te weten eerste en tweede tenoren, baritons en bassen. Daarmee is muziek mogelijk uit het klassieke repertoire -bijvoorbeeld de bekende operakoren-, het lichtere repertoire zoals musicals -van historische componisten als George Gershwin tot en met modernere componisten als Andrew Loydd Webber- en moderner repertoire zoals nummers van Elvis Presly en U2. Zangvereniging Vriendenkoor kan bogen op een uitstekende reputatie, een rijke culturele traditie, een internationaal repertoire en veel ervaring en is daardoor een graag geziene gast bij heel veel muzikale evenementen.

De belangrijkste doelstelling van Zangvereniging Vriendenkoor is uiteraard het leveren van prestaties op het gebied van de zangkunst. Maar Vriendenkoor is niet zomaar een naam. Het symboliseert ook de hechte vriendschap tussen de leden en hun partners. Dat zorgt ervoor dat de leden van Vriendenkoor elkaar niet alleen vinden tijdens het zingen maar ook bij andere activiteiten en gebeurtenissen. Of dit nu vrolijke of droevige gebeurtenissen, de leden van Vriendenkoor zijn er voor elkaar.

Dirigent

Hennie Ramaekers, geboren te Maastricht, studeerde piano en orkestdirectie aan het Maastrichts Conservatorium. Hij was dirigent van diverse bekende koren en symfonische blaasorkesten, waaronder de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar, de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eysden en Harmonie St. Michaël Thorn. Met deze muziekverenigingen vierde hij grote successen zoals diverse  nationale kampioenschappen en verzorgde hij bijzondere optredens zoals tijdens de inhuldiging van Koningin Beatrix in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Tijdens de Wereld Muziek Concoursen te Kerkrade in 1985, 1989, 1993 en 1997 behaalde hij telkens een eerste prijs met lof der jury in de concertafdeling. Als dirigent is Hennie Ramaekers momenteel actief bij het Groot Mannenkoor Zwolle, het Reuvers Mannenkoor en Zangvereniging Vriendenkoor Echt. Hennie Ramaekers ontving diverse onderscheidingen voor zijn verdiensten voor de mannenkoorzang in Nederland en voor zijn verdiensten voor de blaasmuziek. Ook ontving hij in 2013 een Koninklijke Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 

Samen met de Belgische zangpedagoge en koordirigente Nadia Loenders schreef hij het Handboek Voor Beginnende Koorzangers "ONTDEK JE STEM" met als uitgangspunt vooral een auditieve benadering. Dit handboek is bijzonder geschikt voor belangstellenden zonder enige muzikale vooropleiding. 

Hennie Ramaekers is een dirigent die veel betekent voor Vriendenkoor en onder wiens leiding dit koor steeds verder aan kwaliteit wint.

Begeleiding

De muzikale begeleiding is in de goede handen van Toon Konings. Toon is een nog jonge muzikant die is opgeleid aan het conservatorium waar hij op diverse muzikale vlakken is afgestudeerd. Zo is hij onder andere afgestudeerd als docent en als uitvoerend musicus. Daarnaast heeft hij zich de laatste jaren gespecialiseerd in de begeleiding van zangkoren. Dat doet hij op de piano maar in samenwerking met Vriendenkoor heeft hij zich ook ontwikkeld in de begeleiding van koren op (kerk-) orgel.

De Jónges van de Zank

Al vele jaren bestaat er binnen het grote Vriendenkoor nog een klein koor; De Jónges van de Zank. Ooit zijn De Jónges begonnen om muzikaal naar buiten te treden met een repertoire dat afwijkt van dat van Vriendenkoor. Zoals bijvoorbeeld Limburgse liederen en carnavalsrepertoire. Inmiddels treden ze regelmatig op tijdens allerlei feestelijke activiteiten in Echt en omstreken. In dit kleine koor, bestaande uit een groep van twaalf zangers, zijn alle vier de zangstemmen vertegenwoordigd.

 

 

 

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?