Agenda
Joseph Lia, bariton - Jan Van Mol, orgel
Joseph Lia studeerde Muziek aan de Universiteit van Malta. Ondersteund door de Janatha Stubbs Foundation bevorderde hij zijn vocale opleiding aan de beroemde Rimsky-Korsakov State Conservatorium te Sint-Petersburg bij Prof. Sergei Riazantsev, waar hij een Masters Degree behaalde in Kamermuziek, Opera, en stem pedagogiek. Joseph behaalde zijn doctoraat in zang en stem pedagogiek met de steun van de OWM Scholarship.
Joseph werd lid van het St.Monica koor op de prille leeftijd van 10 jaar, later werd hij lid van het St. John's Cathedral Choir. Hij zong bij diverse koren in en rond Malta, de Aurora en Astra Opera Huizen Koren, en het Manoel Theater Choir tijdens het BOV Opera Festival.
Hij heeft wedstrijden gewonnen in Rusland en Finland, en nam deel aan operaproducties in Italië, Rusland en zijn geboorteland Malta. Hij heeft de belangrijkste rollen van Germont in Verdi's Traviata, Uberto in Pergolesi's La Serva Padrona EBN-Haki in Tsjaikovski's Iolantha vertolkt, graaf Almaviva in Mozarts Nozze di Figaro, en Malatesta in Donizetti's Don Pasquale.
Joseph is ook ervaren in recitals, hij beheerst het lied -en oratoria repertoire. Hij nam deel aan verschillende festivals, waaronder de Oper Oder Spree Festival (Duitsland), Victoria International Arts Festival, Gozo (Malta), Universe of Music (Moscow), Geilo Christmas Festival (Noorwegen), en de Tallin Bach Festival (Estland).
Vorig jaar zong Joseph onder leiding van Michael Laus met de Malta Philharmonisch Orkest tijdens de Viva Verdi jubileum concert, gehouden in het Manoel Theater. En werd hij door Joseph Calleja genomineerd om deel te nemen aan het Mozarteum zomer Academy, en werd verkozen om masterclasses te nemen met Prof. Kurt Widmer.
Hij is dol op zijn geboorteland en hij streeft er naar om Malta en Maltese componisten in de kijker te zetten met zijn recitals in St. Petersburg, Moskou en de laatste tijd ook in Rome met de concertreeks Musica Melitense
Joseph Lia is docent aan de Universiteit van Malta en is de oprichter en artistiek directeur van het Malta International Organ Festival.
Jan Van Mol studeerde voornamelijk aan het Antwerps Conservatorium, maar ook aan het Lemmensinstituut en het Conservatorium van Gent.
Als organist behaalde hij verschillende nationale onderscheidingen: A. Paepen, Verrept- Brouwers, A. Rutzky. Hij was laureaat in de Internationale Orgelwedstrijd van Avila.
Hij concerteerde, vooral als organist, in vrijwel alle landen van Oost- en West-Europa en daarbuiten: België - Nederland - Duitsland - Zweden - Frankrijk - Spanje - Portugal - Italië - Voormalige DDR - Polen - Oostenrijk - Bulgarije - Slovenië - Bosnië - Engeland - Ierland - Luxemburg - Zwitserland - Schotland - Denemarken - Finland - Zuid-Afrika - Filippijnen - Rusland - Brazilië.
Hij nam een vijftiental cd's op waarvan verschillende gunstig onthaald werden in de internationale vakpers.
Naast het orgel bespeelt hij het klavecimbel en hij was één van de eersten om het authentieke harmoniumspel te herontdekken.
Hij publiceerde talrijke artikels over het orgel en geeft orgelmuziek uit.
Jan Van Mol was leraar aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen en is organist-titularis van de Sint-Pauluskerk van Antwerpen. Daar bespeelt hij het historische orgel, misschien het belangrijkste oude instrument uit de Zuidelijke Nederlanden.
Hij geeft voordrachten in het kader van verschillende verenigingen voor cultuurspreiding: Amarant (Gent), Arcademia (Brugge), Davidsfonds (Leuven).
Als stichter en bezieler van Calcant, Antwerpse Orgelvereniging, nam hij talloze initiatieven (orgelconcerten, -reizen, -wandelingen...) waarmee hij het orgel dichter bij het publiek wil brengen.
Hij werd in 2005 te Parijs opgenomen in de "Société académique Arts - Sciences - Lettres".
Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?