Agenda

Ensemble 'Quilisma' Oudenaarde

Datum: 22-03-2015 11:30:00
Details:
 

CV dirigent Koenraad Verstichel

Koenraad Verstichel is de oprichter en dirigent van het Quilisma Ensemble.

Hij studeerde Master in Arts optie piano aan het Lemmensinstituut te Leuven. Na diverse specialisaties voor piano, kamermuziek en oude muziek in Barcelona en Venetië  studeerde hij orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. Hij was van 2006 tot 2011 als stadsorganist verbonden aan de Sint-Walburga en Pamele kerk te Oudenaarde.
Daarnaast gaf hij pianoles en begeleiding aan verschillende kunstacademieën in Vlaanderen. Momenteel werkt hij als pianoconsultant bij Piano’s Maene.
In 2010 speelde hij voor het eerst zijn opus 1 voor orgel, het Salve Regina. Een werk met gregoriaans variërende thema's en een dansend karakter.
In 2011 schreef hij de meerstemmige Missa Flandrica Anno Mirabili Scripta.   In hetzelfde jaar schreef hij enkele pianowerken waaronder 'Growing Through Life' dat hij opdroeg aan zijn petekind Lukas.
Hij is eveneens lid van de jonge pianistengroep Ottomani.

Quilisma is een kamerkoor o.l.v. Koenraad Verstichel.
Het koor, dat aanvankelijk van start ging als gregoriaans mannenkoor heeft zijn thuisbasis in de Sint-Walburgakerk te Oudenaarde. Het ensemble gaf er zijn eerste optreden op 21 december 2008 met gezangen voor de Advent en Kerst. De basisopstelling telde toen een achttal ervaren zangers die eveneens actief waren in diverse andere meerstemmige koren.
Quilisma verwijst naar het gekartelde nootje in het gregoriaanse notenschrift dat aangeeft dat de noot die eraan voorafgaat verlengd dient te worden.
Al snel werd het koor af en toe - in functie van de uit te voeren muziek - aangevuld met vrouwenstemmen. En zo begaf Quilisma zich steeds vaker op de weg van de meerstemmigheid en werd het stemmenmateriaal definitief uitgebreid tot een zestiental ervaren en gepassioneerde zangers.
Dit stelt hem in staat om de vele 5 en 6 stemmige werken uit de polyfone traditie naar voren te brengen op concerten. Deze renaissancemuziek vraagt om een grote vocale beheersing, toewijding aan de tekst en een zeer sterk innerlijk ritmegevoel
Naast polyfonie waagt Quilisma zich ook aan een breder repertoire. Zo werd vorig jaar een programma uitgevoerd met o.a.  franse muziek (Ravel, Debussy).  Quilisma brengt ook werk van hedendaagje componisten (o.a. Eric Whitacre, Roland Coryn en werk van dirigent Koenraad Verstichel zelf).
Het Quilisma ensemble concerteerde reeds verschillende malen, o.a. in Oudenaarde, Mater, Laarne, Brugge en Wiesbaden (in samenwerking met het Regerchor International).

BIJ HET BEGIN VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Ubi Caritas et amor                       Maurice Duruflé

KYRIE
Missa cum dolore                   Koenraad Verstichel

NA DE 1ste LEZING
O salutaris hostia                                Jehan Alain                                        

NA DE 2de LEZING
Save in their Alabaster chambers    Roland Coryn

TIJDENS DE OFFERANDE 
Improperium expectavit   Giovanni Pierluigi Palestrina

SANCTUS
Missa cum Dolore                       Koenraad Verstichel

AGNUS DEI
Missa cum Dolore                       Koenraad Verstichel

TIJDENS DE COMMUNIE
Sleep                                                     Eric Whitacre

BIJ HET EINDE VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Bogorditse Dyevo                      Sergei Rachmaninov

 

 

 

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?