Agenda

Tom Bell, orgel (London UK)

Datum: 11-01-2015 11:30:00
Details:
 

Tom Bell heeft als organist een gevarieerde freelance solo-carrière, internationaal actief en gevestigd in London. Hij bespeelt orgels in het Verenigd Koninkrijk, op het vasteland van Europa en de Verenigde Staten. Hij ondernam twee concertreizen naar de de East Coast en Mid West in 2013.  Tom was in 2014 de bekende artist in het Southbank Centre’s Pull Out All The Stops festival, om het herstel te vieren van het baanbrekende Royal Festival Hall organ . Tom bespeelde tweemaal  het RFH orgel in maart vorig jaar, waar hij werken van Vierne en Ralph Vaughan Williams uitvoerde en gaf de wereldpremière van een nieuw stuk gecomponeerd door de Divine Comedy frontman Neil Hannon, beide uitzendingen waren live op BBC Radio 3. Een tweede concert, ook uitgezonden op Radio 3, de wereldpremière van een baanbrekend werk voor orgel en twee beatboxers, Shlomo en Reeps One.

Tom's debuut-CD, met muziek van Bliss, Elgar en Malcolm Williamson werd uitgebracht in 2013 onder het Regent label, en werd beschreven door een criticus als ".. .een prachtige opname, vol van licht, van een charismatische en virtuoze muzikant" (organisten Review). Zijn prestaties op de dezelfde schijf van Williamson's ten onrechte verwaarloosde Symfonie voor orgel werd in American Record Guide beschreven als "briljant". Tom's spel werd gehoord op de radio in het Verenigd Koninkrijk, Europa en de Verenigde Staten, met inbegrip van hun dag van Georg Friedrich Händel in 2009 (vanuit de Temple Church in Londen) een live Solorecital op Nederlandse Radio 4.
Samen met beatboxer Shlomo en een Hammond-organist, heeft hij opnieuw Ravel’s onsterfelijke 'Bolero' uitgevonden voor BBC Radio 3, als deel van Ravel Day in maart 2014.
Zijn laatste opname, een dubbel CD met hedendaagse muziek onder het Londen Independent Records label is net vrijgegeven. Tom's volgende opname zal muziek van Brahms en Schönberg brengen.

Als freelancer geeft Tom les aan het Royal College of Organists, en ook geeft hij cursussen beheerd door de Royal School of Church Music and Oundle for Organists. Hij is orgel docent aan de Royal Hospital School in Suffolk, en geeft masterclasses aan Conservatorium van Birmingham en het Curtis Institute of Music in Philadelphia.
Een passie voor onderwijs heeft geleid tot betrokkenheid bij veel verschillende instituten, en hij is organist van het langlopende Organworks project, gebaseerd op Eton. Tom is artistiek directeur van de London Organ Day, een trustee van het ON Organ Fund, en dient als organist en koormeester in het St Michael's Church, Chester Square in het centrum van Londen. Hij schrijft ook af en toe, en zijn werk wordt gepubliceerd in BBC Music Magazine, Organists' Review en anderen.

Tom studeerde aan het Royal Northern College of Music met Kevin Bowyer, ook bij gelegenheid in Amsterdam bij Jacques van Oortmerssen. Zijn repertoire is breed maar hij herbergt een bijzondere liefde voor nieuwe muziek, iets wat hem tot premiere’s van vele stukken in de afgelopen jaren heeft geleid. Naast thee drinken houdt hij veel wandelen, goed bier en (vooral) stoom locomotieven.

 

Will yow walke the woods soe wylde  William Byrd 
Voluntary for Double Organ                         Purcell

BIJ HET BEGIN VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Voluntary in D minor (op.5/8)             John Stanley 
Allegro-Adagio-Allegro

NA DE 1ste LEZING
Reliqui Domum Meum          Peter Maxwell Davies

TIJDENS DE OFFERANDE
Voluntary in E minor (op.7/7)            John Stanley
Adagio-Allegro

TIJDENS DE COMMUNIE
Farewell to Stromness          Peter Maxwell Davies

BIJ HET EINDE VAN DE EUCHARISTIEVIERING
A Fancie                                              William Byrd

 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?