Agenda

Maria Pavlovic, klarinet - Pieter Nuyten, fagot - Antwerpen

Datum: 9 2014 11:30 tot 30 2024 02:24
Details:
 
Ze behaalde haar graad in de muziekacademie van Zagreb, en vervolmaakte haar opleiding in het Mozarteum in Salzburg, klasse van Alois Brandhofer; in haar laatste jaar er won ze de Würdigenpreiz van het Oostenrijkse Ministerie van wetenschap en cultuur (Wenen).
In 2002 bezocht ze de summer school in Santander, waar ze met hoog aangeschreven artiesten als Radovan Vlatkovic, Péter Czaba, Hansjörg Schellenberger en Eduard Brunner werkte, ook met Walter Boeykens, Ivo Lybeert en Pascal Moraguez.
Na een aantal prijzen in Kroatië, in 1998 werd ze bekroond met het Zagreb Philharmonisch Orkest en PBZ met de American Express prijs voor de meest succesvolle jonge musicus van het jaar.
Tijdens haar opleiding won ze studiebeurzen van het ministerie van wetenschap van de Republiek Kroatië,
de Stichting Robus Foundation van België en van de Rotary Club van België.
In 2006 won ze de AudiMozart competitie in Rovereto, Italië. In hetzelfde jaar won ze de Poulenc Award op de internationale IBLA Grand Prize Competition in Ragusa, Italië.
Ze gaf een aantal solo recitals en concerten van kamermuziek op vele festivals in binnen- en buitenland, zoals het zomerfestival van Dubrovnik, de San Marco Festival, Sum¬mer 's avonds, Zagreb Rishon Lezion in Israël, Art Masters in St. Moritz, Musique et aard en Bauges, Frankrijk. Ze had gastoptredens in veel Europese landen, in de Verenigde Staten en Israël.  Als soliste, heeft ze gewerkt met vooraanstaande orkesten en kamerensembles in Kroatië en elders.
In 2010 begon ze een nieuwe ensemble "Focus" met fluitist Edith van Dyck. In de laatste paar jaar heeft ze ervaring  opgedaan bij vele orkesten in Kroatië, Oostenrijk, België, Frankrijk en Nederland. Een frequent partner in kamermuziek optredens is de fagottist Pieter Nuytten, en sinds 2009 werkt ze veel met de internationaal befaamde Kroatische pianist Martina Filjak, met wie zij in december 2010 "Cantus" het nieuwe album heeft uitgebracht.
Dit album kreeg drie "Porin" prijzen met inbegrip van de beste album. In 2011 werd Marija bekroond met "Orlando" op het zomerfestival van Dubrovnik voor haar solo prestaties met "Gli Archi Scaligeri" (chamber orchestra van "La Scala").
 

Pieter Nuytten (°1980) studeerde fagot aan de conservatoria van Antwerpen, Keulen en Basel bij Francis Pollet en Danny d’Haene (contrafagot), Georg Klütsch en Sergio Azzolini. 
Hij speelde bij het European Union Youth Orchestra, het Pacific Music Festival Orchestra (Japan) en het Gustav Mahler Jugendorchester. Hij speelde o.a. onder Claudio Abbado, Bernard Haitink en Ivan Fischer. Pieter kreeg beurzen van de Gustav Mahler Academies van Ferrara en Bolzano (2002, 2003) en de Oranjebeurs van de Oranje Stichting (2003).  
Pieter werd in 2005 solofagottist bij het orkest van de Opera van Rouen – Haute Normandie (Fr.) en hij is dat sinds oktober 2007 bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. achtereenvolgens Valery Gergiev en Yannick Nézet-Séguin. Daarnaast was Pieter te gast als solofagottist bij o.a. het Rundfunksinfonieorchester Berlin, het Radiofilharmonisch Orkest Hilversum, het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam en het Mozarteumorchester Salzburg.   
Het Kamermuziekpodium deelde Pieter met artiesten als o.a. Andras Adorjan, Laura Mikkola, Igor Roma, Nicholas Daniel, Jonathan Kelly, Zvi Meniker, Marija Pavlovic, Priya Mitchell, Vladimir Mendelssohn, Jean-Claude Vanden Eynden. Hij is een vaste gast bij het kamermuziekensemble Oxalys.  
Pieter maakte in 2001 zijn debuut als solist in de Sinfonia Concertante van Mozart. Sindsdien speelde hij concerti en concertantes van Bach, Vivaldi, Haydn, Mozart en Peter Maxwell Davies. De uitvoeringen vonden plaats in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland en werden geleid door dirigenten als Roy Goodman, Daniel Kawka, Hubert Buchberger, Ivan Meylemans, Gijs Kramers en Ulrich Kern.  
In 2008 speelde hij het fagotconcerto van Mozart met het Collegium Instrumentale Brugense op het festival ‘Klara in Izegem’. Dit concert werd live uitgezonden op Radio Klara.  
Pieter is hoofdvakdocent fagot aan de Conservatoria van Rotterdam en Maastricht, en leraar fagot aan de muziekacademies van Boom en Wilrijk.

 

ARTIESTENMIS
SINT CAROLUS BORROMEUSKERK

Zondag, 9 maart 2014 om 11:30 uur
met welwillende medewerking van

Marija Pavlovic, klarinet
Pieter Nuyten, fagot
 

BIJ HET BEGIN VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Duo Nr. 2 Allegro                         François Devienne                   

TUSSENZANG
Duo Nr. 1 Allegro commodo     Ludwig Van Beethoven

TIJDENS DE OFFERANDE
Duo Nr. 6 Adagio                         François Devienne

TIJDENS DE COMMUNIE
Duo Nr. 1 Larghetto sostenuto Ludwig Van Beethoven

BIJ HET EINDE VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Duo voor klarinet en fagot Allegro-Andante-Allegro
                                                          Gordon Jacob

 

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?