Agenda

Instrumentaal ensemble, Siauliai Litouwen

Datum: 12 2013 11:30 tot 04 2013 12:00
Details:
 

Litouws volksmuziek orkest van muziekschool nr 2 uit Siaullai (Noord Litouwen).

Dit orkest bestaat uit 29 kinderen die de kanklès (familie van de zither), birbyne (familie van de klarinet),  en lamzdelis (familie van de blokfluit), skuduciai (familie van panfluit) skrabalai (houten klokken) en doedelzak bespelen.
Het orkest treedt regelmatig op in scholen, bij stadsfeesten, nationale en internationale festivals.
In 2010 kregen zij de nominatie “Gouden Vogel” als beste orkest van hun leeftijdscatagorie in Litouwen.
Het orkestrepertoire bestaan meestal uit Litouwse volksmuziek en hedendaagse muziek. Zij treden steeds op in kleurrijke Litouwse klederdracht. Het wordt een speciale belevenis, want  elke muzieknummer vertelt ook een eigen verhaal. 
De leiders van het orkest zijn hun leraren, Lora Andriuskiene, Darius Daknys en Kristina Kupryté (www.kristinakupryte.eu)
Kristina is voor ons geen onbekende. Zij heeft reeds meermaals opgetreden tijdens de Artiestenmissen.

De Kanklės is het oudste en meest archaïsche muziek instrument van de Litouwen. Er werd gedacht dat de kanklès spelen als mediteren was en door dit mediteren werd de muzikant en zijn familie beschermd tegen dood, ziektes en ongelukken. De kanklės, een soort liggende harp, wordt met de vingers of met een plectrum bespeeld. Het aantal snaren van fijn koper of ijzerdraad gemaakt varieert van 5 tot 34.  Er zijn ook bas en kontrabas kankles.

Een ander authentiek Litouws instrument is de Birbynė dat de klank van een soort klarinet heeft. Oorspronkelijk birbynė werd door herders zelf gemaakt en gespeeld. Het is houten instrument met koehoorn op einde. Er zijn ook soprano, tenor, en bas birbyne’s.

Skudučiai  is een familie van panfluit.  Er wordt bespeeld door lucht over de buis tegen de rand te blazen. Iedere buis levert zo zijn eigen toon. Skudučiai wordt altijd met merdere spellers gespeeld het is een ensemble instrument.

Skrabalai slagwerkinstrument uit vele houten klokken. Elke klok levert zijn eigen toon.  Er wordt bespeeld met behulp van stokken. Vele jaren geleden herders maakte zulke houten klokken. Zo klok werd op nek van koe  gehangen dan was gemakkelijk elke koe te vinden. Later ontwikkelde zo instrument als skrabalai.