Agenda

Gemengd koor Illucia, Puurs + solisten en instrumentaal ensemble die Krönungsmesse W. A. Mozart

Datum: 15 2014 11:30 tot 25 2014 14:30
Details:
 

CV – gemengd koor iLLucia (Puurs)
Het gemengd koor werd in 1979 opgericht door Jules Vanaudenrode met de bedoeling nieuw muzikaal leven te blazen in de zondags- en gelegenheidseucharistievieringen in Puurs en omgeving. Tussen 1987 en 1995 stond het koor onder leiding van Frans Van den Berghe, die het ook liet concerteren buiten de liturgie en buiten de Puurse grenzen met werk van Haydn, Händel, Mozart en Bach. In 1995-1996 stond het koor korte tijd onder leiding van Marleen Schampaert, die het accent legde op Renaissancewerken.

In 1996 ging de dirigeerstok over naar Willem van de Weerd. Onder zijn leiding werd al snel “Stabat Mater” van Schubert en “Gloria” vanAntonio Vivaldi gebracht. In 2001 volgde de “Messe Solennelle” van Charles Gounod. In september 2003 stond Illucia met negen koren uit het Waasland en het 70-koppig orkest van de Sint-Niklase Kunstvrienden op het podium in de Antwerpse Singel met het grootse “Freedom”-concert o.l.v. Peter Snellinckx. Freedom bracht een gevarieerd programma met gospel, jazz, klassiek, filmmuziek, bigband, musical, koraal,… In 2004 volgde het “Requiem” van W.A. Mozart. In 2005 werd bij een bezoek aan het Poolse Debiça, in samenwerking met de plaatselijke muziekacademie werk van Vivaldi, Haydn en Handel gebracht. In juni 2006 werd een bijzondere ontmoeting georganiseerd met drie Romantici met op het programma ondermeer de volledige “Psalm 42” van F. Mendelssohn-Bartholdy. In april 2008 werd een succesvolle samenwerking opgezet met het Oxford Bach Choir, wat resulteerde in een eerste gezamenlijke uitvoering van de“Krönungsmesse” van W. A. Mozart in de Lierse Begijnhofkerk en de Antwerpse Carolus Borromeuskerk. In april 2009 was het koor op uitnodiging van het Oxford Bach Choir voor een gezamenlijk concert in het befaamde Sheldonian Theater in Oxford met als opmerkelijkste onderdeel van het programma “Flos Campi” van de Britse componist Ralph Vaughan-Williams, met Dominica Eyckmans als altvioolsoliste. Voor het jubileumconcert in juni 2010 (30 jaar Illucia) stonden, naast “Ein deutsches Requiem” van Johannes Brahms, het “Laudate Dominum” van Michel Corrette (een unieke koorbewerking van “de Lente” van Antonio Vivaldi), en“Flos Campi” van Ralph Vaughan-Williams geprogrammeerd. De uitvoeringen van“Laudate Dominum” én “Flos Campi” waren een primeur voor België.

Sedert drie jaar is Cristel de Meulder dirigent van Illucia. Ze bereidde het koor voor op de Johannes Passion van J.S. Bach en op de bekende “Misa Criolla” van Ariel Ramirez, ondersteund door een Chileens muziekensemble. Op 15 augustus 2012 en 2013 voerde het koor opnieuw de “Krönungsmesse” van Mozart uit te Antwerpen, en in november 2013 nogmaals het Requiem van Mozart in Antwerpen en Ieper.

Het koor iLLucia werkte mee aan de CD ‘Ieder jaar komt Kerstmis weer’. Deze CD werd uitgebracht in december 2013.

In mei 2014 ondernam het koor een succesvolle concertreis naar Sachsen Anhalt (Duitsland).