Agenda

PINKSTEREN - Missa in Tempore Belli van J. Haydn - SCALA VOCALE uit Mechelen

Datum: 4 2017 11:30 tot 01 0001 00:00
Details:

Scala Vocale werd opgericht op 10 januari 1994 in de bovenzaal van de "Equator" op de Melaan te Mechelen door een handvol enthousiastelingen
o.l.v. de toen op koorgebied onervaren dirigent Lode Tooten. Snel groeide het koor aan tot een stevig kamerkoor met ambitie en reeds heel wat prestaties op zijn palmares.
Voor het repertoire werd van het begin af gekozen voor werk uit het ganse scala van de vocale muziek : van middeleeuwse zang over renaissance, barok, romantiek tot de meest recente komposities. Mechelse komposities krijgen ruim aandacht met werk van o.a. Staf Nees, Vic Nees, Raymond Schroyens,
Willy Van Innis en Pater Servaes.
Naast een aantal jaarlijkse "actes de présence" bij o.a. de Hanswijkprocessie, de 11-juliviering in de St.Romboutskathedraal en de week van de amateurkunsten, nam Scala Vocale reeds deel aan de "Gouden Ster"-wedstrijd te Lommel met een eerste prijs als gevolg. Verder vertegenwoordigde
het koor Mechelen in de zusterstad Helmont (Nederland) en menig manifestatie van het ANZ kon een afvaardiging van het koor ontvangen.
Een kerstconcert staat bijna jaarlijks op het programma. Het koor is nu ook vast lid van de groep koren die zorgt voor de opluistering van de liturgie in de St.Romboutskathedraal.
Het koor leeft en bruist van enthousiasme, zoveel is duidelijk. De muzikale begaafdheid en veelzijdigheid van de dirigent Lode Tooten is daar zeker niet vreemd aan, een man die zijn sporen reeds verdiende als dirigent van een brassband en een operettegezelschap.

Lode Tooten is de oudste telg uit een muzikale familie uit Mechelen. Vanaf  zeer jonge leeftijd leerde hij achtereenvolgens piano, klavecimbel, cello,
bugel, saxofoon, slagwerk en beiaard. Later bekwaamde hij zich in directie voor HAFABRA en koordirectie. Op 19-jarige leeftijd deed hij zijn stage van slagwerk bij het toenmalig groot symfonieorkest van BRT-RTB. Daarna begon hij als dirigent bij verschillende fanfares en brassbands. Maar ook operettes en musicals zijn hem niet vreemd ; hij was dirigent in Mechelen, Lier en Brasschaat.

Als muziekleraar gaf Lode les in de Steinerschool te Lier waar hij kennis maakte met de muziekanthroposofie en muziektherapie.

Lode drumde ook bij orkesten zoals dat van Louis Neefs en andere Vlaamse vedetten. Bij de folkgroepen zoals Hydra en Navadat trad hij als percussionist op tijdens talrijke folkfestivals. Momenteel is hij drummer bij de nieuwe Mechelse jazzformatie Nine-2-Twelve, is organist in verschillende Mechelse kerken, geeft noterleerles aan jongeren te Heffen en volgt de cursus doedelzak aan de muziekacademie van Bornem.

In 1994 startte hij met enkele enthousiastelingen het gemengd koor Scala Vocale dat intussen uitgroeide tot één van Mechelens belangrijkste koren.

Het Mechels vocaal ensemble ‘Scala Vocale’ & Mechels instrumentaal ensemble
Erwin Van Bogaert, orgel
Cristel De Meulder, sopraan - Dominique Van Sande, Alt
Koen Laukens, Tenor - Francis Beckers, bas
Leiding : Lode Tooten

 

BIJ HET BEGIN VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Alta Trinita Beata             onbekende componist uit de 15e eeuw

KYRIË & GLORIA
MISSA IN TEMPORE BELLI (Paukenmesse) Franz Jozeph Haydn

NA DE 1ste LEZING
Lead me Lord Samuel Sebastian Wesley 

TIJDENS DE OFFERANDE
O magnum Mysterium     Tomas Luis de Victoria

SANCTUS & BENEDICTUS
MISSA IN TEMPORE BELLI (Paukenmesse) Franz Jozeph Haydn

AGNUS DEI
MISSA IN TEMPORE BELLI (Paukenmesse) Franz Jozeph Haydn

TIJDENS DE COMMUNIE
2de deel uit ‘Amerikaans kwartet’ Antonín Leopold Dvorrak

BIJ HET EINDE VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Halleluja   Georg Friedrich Händel

 


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?