Agenda

Manteliusensemble uit Hasselt

Datum: 09-09-2018 11:30:00
Details:

Het Manteliusensemble werd in augustus 1985 in Hasselt opgericht en staat sindsdien onder leiding van dirigent Jos Cuppens. De naam van het koor herinnert aan één van de beroemdste zonen van Hasselt, namelijk de Hasseltse Augustijnenmonnik Jan Mantelius (1599 - 1676), een in zijn tijd internationaal gewaardeerd redenaar, predikant en de eerste geschiedschrijver van Hasselt.
In de loop der jaren verwierf het ensemble een aanzienlijke bekendheid en waardering, zowel in binnen- als buitenland. Het repertoire is veelzijdig en vernieuwend en omvat vier- tot twaalfstemmige religieuze en profane muziek van zowat alle genres en stijlperiodes.
Jaarlijks verzorgt het Manteliusensemble een aantal optredens, waarbij het geregeld wordt uitgebreid met instrumentale begeleiding. Het ensemble nam in de loop der jaren deel aan internationale koorwedstrijden en concerteerde in Duitsland, Litouwen, Wales, Tsjechië, Italië, Japan en Taiwan. Dit leidde tot een aantal interessante uitwisselingsprojecten met bekende koren uit binnen- en buitenland

Zoals met John Rutter heeft het Manteliusensemble ook nauwe banden met de Canadees-Letse componist Imant Raminsh. Tijdens het jubileumconcert van 2000 stonden voor het eerst werken van deze hedendaagse Canadees-Letse componist centraal, met op het programma enkele Belgische en zelfs Europese premières.
Het absolute hoogtepunt van het jubileumjaar 2005 was het bezoek van en de persoonlijke kennismaking met Imant Raminsh. Tijdens de herfstvakantie werkte Imant Raminsh gedurende een week als gastdirigent met het Manteliusensemble. Deze week werd afgesloten met een ronduit magisch concert, door de meester zelf gedirigeerd, op 5 november 2005.

In 2014 participeerde het Manteliusensemble op uitnodiging van het Festival van Vlaanderen in het groots opgezette internationale project “Thousand Voices for Peace” waarin 39 nationale en internationale koren een hommage brachten aan de vrede, ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Hoogtepunt van het project was het slotconcert in de Basiliek van Koekelberg waarbij, onder belangstelling van de internationale pers, 1300 zangers samen met Brussels Philharmonic de première brachten van Krzysztof Penderecki’s Dies Illa dat speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd werd.
Een ander hoogtepunt was de deelname aan de driejaarlijkse Limburgse Koorwedstrijd, waar het Manteliusensemble in 2015 de 1e prijs behaalde.
In samenwerking met het koor Helicon en orkest La Passione uit Lier, werd in het najaar 2016 “Ein Deutsches Requiem” van J. Brahms” onder grote belangstelling uitgevoerd.

MISSA DE LA BATALLA ESCOUTEZ
FRANCISCO GUERRERO

Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

De enigszins vreemd klinkende titel van dit sublieme werk verraadt alvast de zowel Spaanse als Franse elementen die erin terug te vinden zijn.  Francisco Guerrero was een belangrijke Spaanse componist uit de zestiende eeuw, die zijn muzikale loopbaan hoofdzakelijk in Sevilla uitbouwde.  Hij was een tijdgenoot van onder andere Cristóbal de Morales en Tomás Luis de Victoria.  Met “Escoutez” verwijst Guerrero naar het eerste woord van het destijds populaire lied “La Guerre” van de Franse Renaissancecomponist Clément Janequin, waarvan hij enkele fragmenten als uitgangspunt gebruikte.  De vijfstemmige zetting van Guerrero is beduidend minder spectaculair dan de uitgesproken barokke “battle masses” uit latere perioden, maar dankt hieraan juist zijn bijzondere schoonheid en kracht.  In feite hoeft de luisteraar zich niet eens om de achtergrond te bekommeren en kan hij zich zonder meer overgeven aan het spel van muzikale lijnen.


Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?