Agenda

Allerheiligen - Muzikaal ensemble 'Alegria' o.l.v. Mannu Wuyts

Datum: 01-11-2012 11:30:00
Details:

 

‘Alegría’ is het Spaanse woord voor ‘vreugde' en dat is niet toevallig. Niet alleen is het een primaire doelstelling om zelf aan het musiceren deugd en vreugde te beleven, graag wil het ensemble de luisteraars ook in die vreugde laten delen.

In het koor van het ensemble vinden we liefhebbers die vertrouwd zijn met de muzikale praktijk, die behoorlijk vaardig zijn in het noten lezen en die door opleiding of ervaring hun stem gevormd hebben.  Die technische en muzikale vaardigheden blijven voortdurende aandacht krijgen, ook in geregelde professionele stemcoaching.

Het orkest van Alegría bestaat uit professionele musici en wordt soms aangevuld met de uitmuntende amateur. Rond een vaste kern van strijkers en continuo wordt telkens een orkest samengesteld volgens de vereisten van het programma.

Het tienjarig bestaan vierde het Muzikaal Ensemble in 2007 met onder andere een feestelijk barokprogramma in de schitterende context van het muziekcentrum Amuz in Antwerpen.

Barokmuziek wekt enthousiasme bij Alegría, vooral muziek voor koor en orkest, al dan niet met solisten. Werken van bijvoorbeeld Bach, Haendel, Telemann, Vivaldi, Marcello, Durante en Purcell stonden al eerder op hun programma. Toch willen ze zich niet in de barok isoleren. Ze lieten het publiek ook al proeven van bijvoorbeeld Tallis, Bennet, Haydn, Mendelssohn en Mozart.

Het ensemble grasduint graag in de Engelse barokmuziek van bijvoorbeeld Purcell of Haendel en ze breiden hun repertoire ook enthousiast uit met meer Bachcantates.