Agenda

Joost D'hont, orgel - Sint Niklaas

Datum: 12-07-2015 11:30:00
Details:

In samenwerking met Calcant vzw

Joost D’hont (Izegem °1959)
Geboren uit muzikale ouders te Izegem op 26 januari 1959 studeerde hij o.a. piano bij zijn moeder aan de Stedelijke Muziekacademie te Izegem en orgel in de klas van Hilmer Verdin. Tussen 1975 en 1978 bekwaamde hij zich verder voor orgel bij Chris Dubois aan het Lemmensinstituut te Leuven (muziekhumaniora). Vanaf 1978 volgde hij aan het Brusselse Conservatorium orgel bij Herman Verschraegen en behaalde er in 1982 onder meer een eerste prijs orgel. Datzelfde jaar werd hij laureaat van de Artistieke Stichting Mathilde E. Horlait-Dapsens (Brussel).
Hij volgde interpretatiecursussen oude muziek bij Jan Boogaarts, Johan Huys en Kamiel D'Hooghe. In 1988 nam hij onder leiding van Chris Dubois en Kamiel D'Hooghe deel aan de internationale zomercursus "De orgelkunst van Flor Peeters" (Mechelen). Joost D’hont volgde bij Harald Vogel (Brussel 1980) cursus in de Noord-Duitse Klaviermuziek en klavecimbel bij R. Schroyens (Brussel).
Na organist te zijn geweest aan de Dekanale kerk te Oostende en de Sint-Martinuskerk te Ardooie is hij sinds 1987 Titularis-organist aan de Dekanale kerk te Sint-Niklaas en de Sint-Andreas- en Ghislenuskerk te Belsele (2007).
Tussen 1986 en 1994 gaf hij orgel aan de Stedelijke Muziekacademie van Izegem en tussen 1982 en 2007 was Joost D’hont als leraar samenspel, orgel en begeleidingspraktijk verbonden aan de academie van Antwerpen (Borgerhout).
Momenteel is hij als leraar orgel, begeleidingspraktijk, pedagogisch coördinator en mentor verbonden aan de academies van Boom (2007) en Londerzeel (1987). Twaalf jaar lang was Joost dirigent van het Waaslands 4-stemmig gemengd koor “Consonant”. Met Mario Maes (hoornist bij de Muntschouwburg te Brussel) vormt Joost sinds enkele jaren een muzikaal duo. Met hun programmakeuze willen ze zowel hoorn als orgel dichter bij het publiek brengen. Joost gaf en geeft concerten in binnen- en buitenland.
Samen met de collega’s stadsorganisten Christophe Bursens en Katrien Mannaert worden, op het monumentale nieuwe orgel van de Nicolaaskerk te Sint-Niklaas, elke donderdagvoormiddag om 09.30u. orgelbespelingen gehouden. Deze bespelingen zijn gratis toegankelijk.
In samenwerking met het Cultureel Centrum Sint-Niklaas zorgt hetzelfde organistentrio ervoor dat de ontsluiting van het merkwaardig orgelpatrimonium van Sint-Niklaas in stand wordt gehouden met als hoogtepunt een jaarlijks orgelfestival. Hierbij worden markante en verrassende concertcombinaties met orgel niet gemeden. http://www.ccsint-niklaas.be/
CD’s: Flemisch Organ Treasure volume 9 (2012)
Het Draps-Flentrop-orgel van de Sint Nicolaaskerk te Sint-Niklaas.
G. Böhm, J. S. Bach, M. Weckmann, D. Buxtehude, G. Frescobaldi, J. Pachelbel, F. Mendelsshon-BartholdyOrganisten: Christophe Bursens, Joost D’hont, Katrien Mannaert, Franky Wagemans,
Waas.org
Het Bernard Pels-orgel van de Sint-Nicolaaskerk te Sint-Niklaas.
A. Hesse, F. Peeters, J. S. Bach, W. Ceuleers, J. E. Kindermann, J. Van Looy, C. P. E. Bach,
F. Mendelssohn-Bartholdy, H. Roelstraete.
Organisten: Christophe Bursens, Willem Ceuleers, Joost D’hont, Ronny Plovie, Erwin Van Bogaert, Dieter Van Handenhoven.
Schola Contorum o.l.v. Ronny Plovie & kamerorkest Ostinato o.l.v. Dieter Van Handenhoven

 

Ciacona in f-moll                             J. Pachelbel (1653-1706)
Auf meinen lieben Gott      D. Buxtehude  Koraal (J. S.Bach)
Allemande, Double, Sarabande, Courante, Gigue
Awake, my Heart, with Gladness    F. Peeters (1903 - 1986)
Moderato, Andantino, Adagio, Un poco allegro
BIJ HET BEGIN VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Festivo Scherzo                                        M. Archer (°1952)
       
NA DE 1ste LEZING
uit de ‘Messe des Solennels Majeur’   F. J. Fétis (1784-1871)
Kyrië - 2de Verset, Andante con moto

NA DE 2de LEZING
Diapason Melody                                          D. Terry (°1975)

TIJDENS DE OFFERANDE 
Andante in D                            F. Mendelssohn (1809-1847)

TIJDENS DE COMMUNIE
Fantasia in d                A. Van den Kerckhoven (1618-1701)                

BIJ HET EINDE VAN DE EUCHARISTIEVIERING
Fuga in C BWV 547                          J. S. Bach (1685-1750)

 

Previous page: Artiestenmissen
Volgende pagina: De artiestenmis : waar en wanneer ?