Agenda

Nederlands Kodálykoor o.l.v. Takashi Mizumoto

Datum: 23-02-2014 11:30:00
Details:
 

Het Nederlands Kodály Koor (NKK) is een projectkoor dat bestaat uit vrouwen met geschoolde stemmen, die bereid en in staat zijn thuis aandacht aan hun partijen te besteden. 
Het koor is in 1967, het sterfjaar van de Hongaarse componist Zoltán Kodály, opgericht om hem te eren; de eerste dirigent was bevriend met Kodály. In die eerste jaren bestond het repertoire voornamelijk uit werk van Kodály. Toen de tweede dirigent, Dick Hollander, aantrad, werd het repertoire uitgebreid met werk van andere 20e-eeuwse componisten, maar ook met werk uit de Romantiek. Dick Hollander heeft het koor 35 jaar geleid. In 2010 moest hij afscheid van het koor nemen en dat markeert een einde en een nieuw begin.
Sinds enige tijd staat het koor onder leiding van de jonge Japanse dirigent Takashi Mizumoto. Met hem gaat het koor een nieuwe fase in, waarbij zeker ook andere accenten op het repertoire voor vrouwenkoor zullen komen te liggen, maar de nadruk wel blijft op de moderne Hongaarse muziek. 
Het eerste concert onder zijn leiding was een kerstconcert in Amsterdam met werk van Palestrina, Praetorius, Poulenc en Rutter, maar natuurlijk ook Kodály.
Het koor repeteert eens in de 14 dagen, meestal op zaterdagmiddag in Amsterdam in het Crea-gebouw. Het werkt in ongeveer tien repetities toe naar een concert. Het is de bedoeling dat thuis de noten worden ingestudeerd.

www.kodalykoor.nl

 

 

Webstats4U - Free web site statistics